Ako pitamo kalendar, zima je uveliko tu, s vremena na vreme nas bocne i podseti da još uvek nije vreme za lagani kaput i da nećemo još uvek izaći iz velikih ušuškanih jakni. Međutim, ako bismo pitali vremenske prilike, ne bismo bili tako sigurni u to koje je trenutno godišnje doba. Ukoliko i tebi nedostaju “one prave zime” koje podrazumevaju sneg i zimske sportove, verovatno koristiš poslednje dane zarađenog odmora za ovu godinu da otputuješ negde gde ćeš moći da doživiš zimu baš onako kako voliš – skijajući, šetajući i istražujući, ispijajući kuvano vino, uživajući u svežem, planinskom vazduhu koji te puni nekom neverovatnom energijom koju nisi osetila još od leta. Prija, zar ne?

Znamo kako ti je, i sami smo u sličnom raspoloženju i baš zato smo pripremili kompletan vodič za zimu u Sloveniji, izdvojivši najzanimljivija mesta koja treba da obiđeš (bez obzira na to da li voliš aktivno zimovanje na planini ili lagane šetnje najlepšim gradovima – jer Slovenija može da ti pruži oba!), sa akcentom na neka nova iskustva koja treba da doživiš. Zašto baš Slovenija? Dobro vino, dobra hrana, netaknuta priroda, prelepi predeli… Treba li da nabrajamo dalje?

Pohorje

Jedno od najpoznatijih skijališta u Sloveniji nalazi se iznad Maribora, a iz grada do njega možeš doći direktno gondolom – doživljaj, iz kog god ugla želiš da gledaš! Pored ski staze duge 10 km, sa koje se pruža predivan pogled na Maribor i okolinu, nalazi se i bajk staza koja je savršena za letnje aktivnosti, za slučaj da planiraš dolazak u Sloveniju tokom leta. Na vrhu skijališta se nalaze sjajni hteli, a naša preporuka je Hotel Bolfenk Pohorje koji izgleda poput tipične planinske kućice – kombinacija drveta i kamena, prijatna atmosfera i, što je najvažnije, wellness&spa program namenjen istinskom, totalnom uživanju! Nakon skijanja, obavezno poseti konobu “Koča” u kojoj te čekaju odlični domaći specijaliteti koji će te okrepiti nakon dana provedenog na snegu.

Pohorje Bolfenk text Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Maribor

Maribor je drugi po veličini grad u Sloveniji u kome je bitno da posetiš Stari grad (osvojiće te njegova arhitektura!), kao i kej na Dravi koji je prepoznatljiv po prelepoj prirodi – plus, sigurno ćeš poželeti da svoj Instagram feed “obogatiš” slikama labudova koje ćeš videti na reci. Interesantna za posetiti je i kuća Stara trta u kojoj se čuva loza stara 400 godina i koja je čak upisana u Ginisovu knjigu rekorda! Osim po lozi, Stara trta je poznata i po vinu koje se proizvodi u količini od samo 30 l godišnje i koje je namenjeno samo posebnim “gostima” – državnim zvaničnicima, ali su ga dobili i Bred Pit i kraljica Elizabeta II! Nažalost, ovo vino nije za prodaju i ne može se probati, tako da ćeš morati da se zadovoljiš degustacijom drugih domaćih vina. Za kraj dana, probaj odlične burgere u Gostilni Maribor.

Maribor text Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Celje

Stari deo grada je nezaobilazan kada je u pitanju poseta Celju, a sa vidikovca se pruža prelep pogled na ceo grad. U Starom gradu ćeš naići na nekoliko zanimljivih muzeja, od kojih je najupečatljiviji onaj u kom možeš videti sprave za mučenje koje datiraju još iz srednjeg veka. Noviji deo Celja je prepoznatljiv po očuvanim, podzemnim rimskim putevima, zatim po spomeniku Alme M. Karlin koja je bila svojevrsni fenomen, hrabra žena koja se u periodu od 1919. do 1927. godine uputila na opasno putovanje svetom u društvu svoje pisaće mašine. U Muzeju istorije grada možeš da vidiš lobanje najpoznatijih grofova, a nakon celodnevne šetnje Celjem, zaslužila si ručak u Starom Piskeru koji služi najpoznatije (i najukusnije!) burgere i steakove u celoj Sloveniji!

celje text Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Kranjska Gora

Kranjska Gora sasvim sigurno nudi jedan od najboljih doživljaja, a to je noćno skijanje! Ne daj da te ovo uplaši, ski staze su prilagođene kako početnicima, tako i iskusnim skijašima, a doživljaju će dodatno doprineti predivan krajolik. Pre noćnog skijanja svrati u Lačni Kekec na, kako oni to vole da kažu, “laganu večeru” – teletinu ispod sača! Kada je reč o mestima gde možeš da odsedneš, preporučujemo hotele Špik i Best Western koji se nalaze u blizini skijališta, a koji takođe nude ono što u vezi sa Slovenijom najviše volimo – wellness&spa! Dok si u Kranjskoj Gori, obavezno prošetaj do jezera Jasna, prelepog prirodnog jezera nastalog otapanjem snega.

kranjskagora text Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš jezerojasna text Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Planica

Još jedno #mustvisit mesto za sve ljubitelje skijanja – Planica je najpoznatija po ski skokovima i ski letovima, a dokaz za to je i muzej posvećen ovim ski aktivnostima. Kao turista koji se možda ne bi odvažio na pravi skok, tu je simulator skokova koji će ti na najbolji način približiti taj moćni osećaj. Na Planici se nalazi i svetski najstrmiji zip lajn koji može da dostigne brzinu i do 85 km/h što svakako predstavlja izazov za one najhrabrije.

planica text Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Bovec – Kanin

Dok će oni “mirniji” više uživati u šetnji Bovecom ili eventualno raftingu na Soči, oni hrabriji će se ipak odlučiti za posetu Kaninu, najvišem skijalištu u Sloveniji (oko 2500 m) sa kog se proteže neverovatan pogled kako na podnožje planine, tako i na Jadransko more i Trst. S obzirom na položaj, sa jednim ski passom moći ćeš da skijaš kako sa slovenačke tako i sa italijanske strane. Ovo skijalište je posebno po tome što ćeš na njemu pronaći isključivo prirodan sneg, ski sezona traje dugo, a s obzirom na veliki uspon, ovde te očekuje ekstremna ski staza.

kaninbovec text Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Dolina Soče – Kobarid

Izuzetno čista, bistra, prelepa i nestvarno plava reka će te doslovno ostaviti bez daha! Dolina Soče je uređena za šetanje i vožnju bicikla, a na reci je dozvoljen i sportski ribolov. U Kobaridu se nalazi čuveni Muzej Prvog svetskog rata u kom ti je na raspolaganju multimedijalni prikaz čuvene bitke kod Kobarida, što može biti zanimljivo za videti. U blizini se nalazi mlekara Planika, u kojoj možeš kupiti najrazličitije vrste sireva (i drugih mlečnih proizvoda), od kojih je definitivno najzanimljiviji onaj sa konopljom!

kobarid soca text Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Bohinjsko jezero – Vogel

Bohinjsko jezero je jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Sloveniji gde je čak i Agata Kristi napisala jedan od svojih poslednjih romana. Savršeno za šetnje, vožnju bicikla, pa i paraglajding, ovo jezero je obavezno za posetiti! Iznad jezera se nalazi skijalište Vogel koje je takođe nacionalni park poznat po stazama prekrivenim prirodnim snegom. Nakon dana ispunjenog raznim zimskim aktivnostima, fenomenalnu hranu ćeš pronaći u Penzionu Resje – lovačkoj kući u kojoj možeš isprobati domaće specijalitete na malo drugačiji način. Ukoliko ti je potrebno prenoćište, predlažemo Bohinj ECO Hotel – osim wellness&spa centra i VIP bazena, na raspolaganju ti je i akva park. Uživanje – potpuno!

vogel text Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Bled

Na samom kraju ove slovenačke avanture, nikako nemoj zaobići Bled, kako mnogi kažu, biser Slovenije. Uživaćeš u šetnji oko jezera jer je priroda zaista predivna, a uvek možeš iznajmiti čamac kako bi se odvezla i do ostrva. Prirodne lepote ovog mesta ne samo da su “Insta-worthy” već su i savršene za opuštanje i zaboravljanje na sve!

bled text Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Fotografije: Nenad Prokić

Ivana

Comments