Povratak sebi je onaj osećaj kao kad ste došli kući, posle dugog i zamornog putovanja, na kome ništa nije išlo po planu i sve vreme ste se kajali što ste uopšte i krenuli. Ali, izgleda da najveći broj ljudi preduzima to putovanje i odlazi od sebe, da bi na nekoj tački najzad započeo povratak. Izgleda da vrlo malo nas ima odgovarajuća uputstva (ili sreće), da na samom startu povede sebe na taj put i da svaki trenutak provodi u svom društvu i da, što više ide napred, sve je bliskiji i sličniji sebi.

Dakle, uglavnom nam je teško da pronađemo sebe i sjedinimo se sa sobom, da prihvatamo i volimo sebe, jer nismo upućeni da to činimo – okrenuti smo traženju ljubavi od drugih, kao da voleti sebe nije prirodno i prioritetno. Zato prvo što treba da učinite na putu povratka sebi, jeste da rešite da volite sebe, kao što volite druge i da dobro razmislite šta to znači. Najviše volite one koje najbolje poznajete – to što znate sve njihove slabosti i mane, ne sprečava i ne umanjuje vaša osećanja, nego produbljuje vaše razumevanje i prihvatanje. Isto tako duboko treba da upoznate sebe, da biste pružili sebi isto takvo razumevanje i prihvatanje.

Oprostite sebi što ste uhvaćeni u sopstvene zamke

Osvrnite se na sve ono neprijatno, čega ne želite da se prisećate – na sve greške koje ste napravili, loše odluke, koje su vas dovele do bolnih ishoda, na sva ona “samo da nisam…” i “da sam tada…” i shvatite da niste namerno nanosili bol sebi i drugima, nego niste znali bolje u tom trenutku. Morali ste tako, jer niste umeli drugačije – osvestite to kako se loše osećate zbog toga, kako verujete da niste dovoljno dobri i da ne zaslužujete to što želite. Suočite se sa onim delovima sebe kojih se stidite i plašite i koje odsecate od svoje sveukupnosti. A zatim rešite da oprostite sebi što ste uhvaćeni u te zamke, što tako mislite i osećate. Opraštanje je kompleksan proces, ali jednom kada shvatite da je neophodno i da je potrebno da prihvatite sve ono što postoji u vama, biće vam lakše i ići će vam bolje. Uspećete u nekom trenutku, prestaćete da osuđujete sebe i da presuđujete sebi odsecanjem onoga što vam deluje neprihvatljivo. Opraštanje je način da neprihvatljivo transformišete u prihvatljivo, a prihvatanje je ljubav.

Comments