Ako su jesen i zima savršeni za praktikovanje hygge koncepta ušuškanosti uz pomoć mirišljavih sveća, mekanih jastućića, toplih čajeva i tihih večeri uz novu knjigu, onda su topli dani idealni za otkrivanje čari još jedne skandinavske filozofije življenja, koja se naziva – fika.

Ova reč, koja se izgovara “fiii-kah”, u slobodnom prevodu znači “pauza za kafu” ali je zapravo mnogo više od toga! Radi se o voljenom švedskom i finskom običaju pravljenja pauze tokom dana, kako bi se uz šolju kafe bogate arome i ukusnu poslasticu, opustili i pronašli sreću u malim stvarima.

10 1 e1528186680328 Vreme je da isprobaš fika koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Suština se krije u samom činu usporavanja, pravljenja pauze, kuvanja kafe koja je bogata aromom i ukusima te pruža “odmor” za sva čula, a istovremeno i daje energiju čitavom organizmu. Drugim rečima, brzinska za-poneti “kafa”, puna šlaga, karamele i kalorija, koju ćeš usput pokupiti u najbližoj kafeteriji, jednostavno “ne ide” zajedno sa fika filozofijom.

Osim tog, drugih “pravila” nema: fika koncept možeš praktikovati kod kuće i na poslu; sama – ali sa prijateljima i porodicom je bolje.

Šta će ti biti potrebno za savršenu šoljicu kafe?

Prvo pronađi šoljicu iz koje ti je zadovoljstvo da piješ kafu. To može biti velika šolja sa duhovitim natpisom, mala šoljica sa interesantnom šarom ili stara šoljica iz koje je još tvoja baka pila kafu – bitno je da te samo lepe emocije “vezuju” za ovu šoljicu.

4 1 Vreme je da isprobaš fika koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Zatim, izaberi kvalitetnu kafu bogatog ukusa, koja je zdrava za tebe i koja će ti u pravom smislu te reči, dati dodatnu energiju za dan! Idealno, to će biti kafa obogaćena ekstraktom sirove kafe u kojoj je očuvana visoka koncentracija antioksidanasa, poput Doncafé Green Active kafe.

Sirova kafa je zapravo najveći izvor hlorogenske kiseline, jednog od najmoćnijih antioksidanasa, zbog čega Doncafé Green Active sadrži čak 30 odsto više ovih korisnih materija u odnosu na druge kafe, pri cemu ukus kafe ostaje nepromenjen!

8 e1527858237839 Vreme je da isprobaš fika koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Na kraju, potreban ti je kutak u kom ćeš zajedno sa najboljom drugaricom, koleginicom, mamom, sestrom ili sama, odvojiti vreme za ćaskanje, uživanje u idealnoj šoljici kafe i slatkim zalogajima biskvita koji idealno dopunjuju vašu pauzu.

I to je to! Problemi i svet na “pauzu”, uživanje i sreća na “play”!

Za kraj, evo još jedne zanimljive činjenice – ako obrneš slogove u reči “fika” dobićeš reč koja zvuči mnogo slično kao reč “kafa”. Slučajnost ili ne, shvatićeš da je “fika” koncept zapravo već vrlo prisutan u tvom životu – samo je potrebno da ga ponovo otkriješ!

Comments