Sigurno srećeš osobe koje prosto crpu tvoju energiju, koje zahtevaju previše pažnje, nameću ti osećaj krivice, pored kojih se osećaš izmanipulisano i bespomoćno, jer ne možeš prosto da im kažeš da to ne rade. One verovatno i ne znaju šta rade, niti imaju loše namere, samo su energetski vampiri – i strašno bi se uvredili da im neko kaže šta su. Evo najčešćih tipova i obrazaca po kojima se ponašaju.

Vampir mučenik

Njemu je najteže. On nije kriv šte je imao nesrećno detinjstvo, što je odrastao u nepodsticajnom okruženju i što ga niko ne razume. Žrtve i mučenici naprosto ne prihvataju ni delić odgovornosti za svoj život, svoja osećanja i svoje izbore, oni smatraju da su im svi izbori ili uskraćeni ili nametnuti i stalno traže nekoga ko će se brinuti o njima. Vampir mučenik manipuliše tvojim osećanjima, hrani se tvojom empatijom i osećanjem krivice (što nisi u njegovoj koži, recimo) i pije ti krv na slamčicu žaleći se koliko mu je teško i prepuštajući ti odgovornost za njegov život (jer samo ga ti, bar ponekad, razumeš).

Kako da zadržiš distancu – veoma je teško ako je u pitanju osoba u koju si zaljubljena, ili sa kojom živiš, ali ne primaj se na njegovo samosažaljenje. Kad mučeniku kažeš da se identifikovao sa ulogom žrtve i da na taj način laže sebe i da iscrpljuje sve druge, očekujući da se brinu o njemu, optužiće te da ga ni ti ne razumeš i biće ljut. Ali neće dobiti od tebe dozu energije koja mu je potrebna.

Vampir narcis

Narcisoidni sisač energije zahteva i očekuje da bude uvek i svima na prvom mestu, jer njegove su potrebe važne i hitne, a potrebe drugih ga uopšte ne zanimaju i nije ih svestan. Oni su često vrlo uspešni manipulatori, jer su obično dosta šarmantni i zanimljivi – time privlače svoje žrtve. Umeju da zadobiju pažnju, a zatim očekuju da je stalno primaju, u redovnim i obilnim dozama. To su one osobe koje stalno započinju nova prijateljstva (i veze) koja su u početku intenzivna i idilična, a zatim se prekidaju – kad druga osoba shvati da je iskorišćena i prestane da pruža pažnju. Sa njima morate biti veoma vešti, ako ne možete da ih izbegnete, treba da ih ubedite da je ispunjenje vaših zahteva i potreba u njihovom interesu (naročito ako je u pitanju vaš šef).

Dominantni vampir

Njemu treba stalan osećaj nadmoći, on je alfa mužjak, ili ženka. Mora da bude u pravu i često koristi sve metode zastrašivanja i ucene. Zahteva poslušnost, ne zna za kompromis – ili si sa njim, ili protiv njega. 

Ne primajte se i ne pokazujte strah. Istaknite da vi imate svoje stavove, a on svoje i da je u redu ako se ne slažete. Izbegavajte interakcije sa dominantim vampirom, koliko god je moguće.

Comments