Intimnost – osećaj bliskosti, povezanosti i zajedništva koje sa nekim imate – jedna je od najvažnijih komponenti zdravog i zadovoljavajućeg romantičnog odnosa. Problem nastaje kada preferirate jednu vrstu intimnosti, u odnosu na drugu i kada su vaše preferencije različite.

U suštini, to obično znači razliku između seksualne i emocionalne intimnosti – možete imati odličan seks sa partnerom, dok se istovremeno osećate emocionalno neispunjeni i udaljeni. U suprotnom slučaju, možete imati dubok osećaj ljubavi i uvažavanja, ali nezadovoljavajući seksualni život od koga možete i odustati i odabrati platonski odnos, koji vam je važniji i više vas ispunjava.


Obe vrste intimnosti u odnosu su neophodne, da bi bio funkcionalan i zdrav, za oba partnera. Fizička i emocionalna intimnost su, zapravo, povezane i podržavaju jedna drugu, ako im pristupite na pravi način. Da biste održali duboku povezanost i intimnost u vezi, potrebno je da prihvatite neke osnovne istine o bliskosti.

Vrste intimnosti u vezi – šta sadrži duboka intimnost?

Fizička i emocionalna intimnost idu zajedno

Zapravo, zaista ne možete imati jedno bez drugog, bar ne ako tražite dugoročnu vezu. Fizička i emocionalna intimnost su jednako važne u posvećenom odnosu. Za mnoge parove fizička intimnost ili seksualna privlačnost prethodi emocionalnoj povezanosti, zbog koje partneri počnu da osećaju da pripadaju jedno drugom. Isto tako, moguće je osećati emocionalnu intimnost, povezanost i pripadnost, bez fizičke privlačnosti.

Ali kada ova dva izraza intimnosti ostanu odvojena ili nepovezana, par nije u stanju da evoluira u zrelu vezu punu ljubavi. Jer, dok fizička intimnost omogućava ljudima da uživaju jedno u drugom na senzualnom nivou, emocionalna bliskost je neophodna da bi se osećali dovoljno bezbedno da grade i održe trajnu vezu.

Razmišljajte o fizičkoj i emocionalnoj intimnosti kao o komponentama koje rade u tandemu da bi se stvorio zdrav odnos. Produbljivanje i jedne i druge oblasti bliskosti, uravnotežuje zdravlje veze u celini.

Pročitajte i ovo: Fizički dodir kao jezik ljubavi – šta znači i kako ga praktikovati

Zbog čega su obe vrste intimnosti neodvojive

Poverenje, ranjivost i komunikacija su nešto što se oseća i nudi (ili nedostaje) i u fizičkoj i u emocionalnoj intimnosti.

U zdravoj vezi, oba partnera bi trebalo da budu u mogućnosti da ponude poverenje, kroz osećaj da neće izneveriti jedno drugo i da će poštovati granice. Ranjivost, odnosno, spremnost da budete otvoreni u odnosu na svoje najveće strahove, nesigurnosti, želje i snove, odvija se i na fizičkom i na emocionalnom nivou, kao i komunikacija. Važno je da budete u stanju da jedno drugom pružite punu pažnju i razumevanje, dok razgovarate o malim i velikim stvarima.

Partneri mogu različito vrednovati vrste intimnosti

Vrlo često, partneri na fizičku i emocionalnu intimnost gledaju iz različitih perspektiva. Jedan partner može više ceniti fizičku intimnost, tako da svoju ljubav i privrženost izražava prvenstveno kroz fizički dodir i oseća se najvoljenije kada to čini i partner. Ili suprotno – jedan partner više vrednuje emocionalnu intimnost i oseća se ispunjeno i povezano nakon dubokog razgovora, ali se može osećati nepovezano nakon seksa (naročito ako drugi partner nije raspoložen za razgovor).

Preferiranje jedne vrste intimnosti u odnosu na drugu nije obavezno problem, sve dok oba partnera prepoznaju da obe vrste imaju jednaku važnost u odnosu. To može da znači da jedan partner mora da uloži malo više pažnje i truda da održava fizičku bliskost, pokazuje gestove nežnosti i bude otvoreniji za seks, da bi se druga osoba osećala voljeno i bezbedno. U drugom slučaju, neko od partnera mora da uloži malo više napora da bi bio dostupan za duboke razgovore u kojima deli svoje strahove, nade i želje. Na ovaj način dajete jedno drugom ono što je svakome potrebno, iako se te potrebe razlikuju i to davanje ima veze sa različitim jezicima ljubavi, odnosno, načinima na koje želimo da primamo ljubav, da bismo se osećali voljeno. Poenta je da se izražavate jezikom ljubavi svog partnera i on vašim, da bi razmena bila uravnotežena.

Ako vam ovo zvuči poznato, sačuvajte strpljenje i zadržite te iskrene linije komunikacije – na dobrom ste putu izgradnje zdrave i dugoročne veze.

Pročitajte i ovo: Vrste intimnosti u vezi i kako da ih negujete i produbite

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments