Uvod u leto u Beogradu: Šta ne smeš da propustiš tokom juna i jula

O ovome se ne priča: Bubuljice i nesavršenosti na koži kod odraslih žena + kako ih se rešiti!

WE LOVE: #musthave patike koje ćeš viđati svuda tokom narednih meseci

Održivost kao budućnost mode iliti zašto treba da daš prednost klasici

Kako da prevaziđeš strahove i ostvariš svoj najveći cilj

3 najneprijatnije situacije + kako da se izvučeš

Beauty Talks: Kako da ti koža bude glatka duže vreme?

U fokusu: Ovaj uređaj za uklanjanje dlačica koriste sve influenserke – i oduševljene su rezultatima!

Sara Jo ti otkriva kako da pronađeš odgovarajuću nijansu crvenog karmina!

Na koji način odeća utiče na tvoje raspoloženje i kako da ga popraviš

1/2

Antička Grčka je postavila temelje savremne filozofije, demokratije, sportskog duha i u širem (i užem) smislu, civilizacije. A civilizovan svet se danas više nego ikad bavi proučavanjem muško ženskih odnosa i nastojanjem da pronikne u uzroke brojnih nesporazuma, različitosti i prepreka koje nas sprečavaju da dosegnemo ispunjenje u partnerskim odnosima. I u tom nastojanju, treba da se osvrnemo na ono što su drevne kulture znale mnogo pre nas. Ovo su vrste ljubavi, onako kako su prepoznate i opisane u staroj Grčkoj, koje opisuju naše različite ljubavne potrebe i kapacitete.

Eros (strast)

Na prvom mestu je erotska strana ljubavi, seksualna želja i strast, koju osećamo prema osobama koje nas privlače, koja se iskazuje i dominira kroz period zaljubljenosti i koju često mešamo sa ljubavlju. Ali Grci su drugačije posmatrali stvari – Eros (sin grčke boginje ljubavi i lepote) bio je simbol za opasnu, iracionalnu i zastrašujuću snagu, koja čoveka može da opsedne i pomuti mu razum. Ova vrsta ljubavi podrazumeva gubitak kontrole i to je ono što je smatrano opasnim (i nedostojnim), dok u savremeno doba od strasti upravo to i tražimo – da nam pomuti um, da nas “raznese” i “poveze”.

View this post on Instagram

❤️

A post shared by kat irlin (@kat_in_nyc) on

Philia (prijateljstvo)

Ovu vrstu ljubavi stari Grci su cenili mnogo više od erotske, jer je filia predstavljala duboko prijateljstvo, koje se razvija između odraslih muškaraca, braće po oružju, koji su zajedno prošli kroz ratna iskušenja i jedan drugom čuvali leđa i spasavali živote. Lojalnost i požrtvovanost i topla osećanja odlikuju ovu vrstu ljubavi. U savremenom svetu, prijateljsku ljubav često doživljavamo kao najčistiji, odnosno, najmanje komplikovan oblik ljubavi, koja se slobodno izražava, u kojoj vlada razumevanje, podrška, pomoć i pozitivne emocije, bez erosa koji komplikuje odnose.

Ludus (razigrana ljubav)

Ovaj oblik ljubavi je ona radost koju osećaju deca koja se igraju, kao i mladi ljubvnici u trenucima kada otkrivaju nežna osećanja kroz flert, smeh i zabavu. Ona je protkana kroz različite faze ljubavnog odnosa, ali može se iskusiti i bez zbližavanja, kroz iznenadnu bliskost i otkrivanje druge osobe kao zabavnog i duhovitog sagovornika, sa kim se odlično provodimo. Ludus je ona iskra koja nam je svima potrebna da bismo se osećali živo i uključeno, koja boji radošću sve naše interakcije i koja oživljava duge veze i trajne odnose.

Editors choice