Koža stalno luči znoj i loj, a ćelije iz dubljih slojeva kože isplivavaju na površinu i tu odumiru. Upravo da bi se te mrtve ćelije uklonile, neophodan nam je piling. Piling najviše prija masnoj koži, ali ne može ukloniti mitisere, dok sa suvom i osetljivom kožom moramo biti pažljivi. Najbolje je da se posavetujete sa kozmetičarkom da bi vam preporučila piling za vaš tip kože. Mi vas u nastavku upoznajemo sa nekim vrstama.

Mehanički piling

Najčešće se radi u kozmetičkim salonima i najbezbedniji je za korišćenje. Obavlja se sa fino isitnjenim kozmetičkim peskom, pripremljenim pomoću emulgatora. Nanosi se u tankom sloju, i nakon što kratko odstoji, kružnim pokretima uklanjaju se mrtve ćelije. Posebno se preporučuje nakon sunčanja, kada se koža peruta. Možete ga raditi i sami tako što ćete uzeti mekinje, projin ili pšenični griz ili kristal šećer. Obavezno posle pilinga nanesite masku ili kremu, da biste hidrirali kožu.

Ukoliko vam je koža osetljiva, piling uradite sa poparenim cvetovima kamilice, a potom je isperite čajem koji vam ostane. Još jedno rešenje jeste da na vlažno lice stavite dlanove koje ste prethodno umočili u glinu. Blagim kružnim pokretima utrljajte glinu i umijte se mlakom vodom. Za one sa masnom kožom pogodna je soda bikarbona umesto gline, jer će ona rastvoriti višak masnoće na površini kože.

Slika 1 Cvetovi kamilice su pogodni za piling osetljive ko e Vrste pilinga

Cvetovi kamilice pogodni su za piling osetljive kože

Piling retinolom

Retinol je kiselina vitamina A i već dugo se koristi za uklanjanje fleka i lečenje akni, a smanjuje i lučenje lojnih žlezda. Kod suve kože podstiče stvaranje kolagena i čini bore plićima, što daje efekat podmlađivanja.

Piling glikolnom kiselinom

Ova kiselina je sastavni deo kozmetičkih preparata u dvoprocentnom koncentratu. Pošto je to veoma mali procenat, koristi se u kućnoj nezi. Ovi tretmani se rade sa neagresivnom metodom i pažljivo se doziraju.

Piling voćnim kiselinama

Ovo je jedan od najpopularnijih tretmana ove vrste. Lifting AHA kiselinama koristi se za ubrzanu regeneraciju kože. Učinak je blag i može se primenjivati i samostalno. Pravilnim korišćenjem ovih kiselina koža postaje svežija i sjajnija.

deal 332 2 Vrste pilinga

Pilingom voćnim kiselinama do sjajne kože

Dubinski biljni piling

Radi se ručnom masažom uz pomoć specijalnih biljnih mešavina. Dubina ljuštenja zavisi od jačine masaže i aktivnosti supstance. Ovaj piling rade samo obučeni kozmetičari, jer se prilikom njega odstranjuje epiderm i gornji sloj derma. Zato može doći do povreda i infekcija spolja i iznutra, ukoliko se ne koriste specijalni preparati za produženu negu kod kuće koja će potpomoći regeneraciju kože.

Hirurški piling sa dubinskim delovanjem

Mali broj plastičnih hirurga širom sveta koristi ovaj piling. On se vrši uz pomoć fenolne kiseline u različitim koncentracijama. Ima dubinsko delovanje, jer prolazi kroz sve slojeve epiderma. Rezultat je uklanjanje svih negativnih pojava na koži, nestajanje svih bora bez obzira na njihovu dubinu, stezanje derma, što automatski ima efekat liftinga.


Nataša Gajić – romantična, druželjubiva i opuštena. Voli modu i Audrey Tautou. Opušta se uz popodnevnu kafu i časopise. Veruje da je harizma ključni začin za dobar stil.

Comments