Upoznajte talentovane pijaniste Vuka Božilovića i Dušana Grozdanovića – koji od 2012. godine uspešno nastupaju kao VooDoo piano duo. Vuk i Dušan su do sada održali više od deset zajedničkih solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu, a mi smo sa njima razgovarali pred njihov dugoočekivani nastup koji će biti održan u subotu, 14. maja, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Više o ovom nastupu, odabiru kompozicija, inspiraciji, tremi i najdražim momentima sa dosadašnjih koncerata, saznajte u nastavku intervjua.

 Vuk Božilović i Dušan Grozdanović   VooDoo piano duo: Svaka pozitivna reakcija publike daje nam dodatni motiv da stvaramo

Kako ste? Da li ste uzbuđeni po pitanju trenutnih dešavanja u zajedničkoj karijeri?

Uzbuđeni smo i sa nestrpljenjem iščekujemo naredne projekte, a pre svega koncert sa kamernim orkestrom “Muzikon”, na kom ćemo izvesti premijeru dela za dva klavira i orkestar našeg mladog kompozitora Igora Andrića.

Budući da ste pijanisti i već deceniju svirate zajedno - u čemu pronalazite inspiraciju za nove poduhvate?

 Inspiracija dolazi svakodnevnim radom i ozbiljnim bavljenjem muzikom. Svaki nastup i svaka pozitivna reakcija publike nam daje dodatni motiv da stvaramo i delimo našu umetnost kroz nastupe i projekte.

Vaš koncert pod nazivom “Premijere” biće održan 14. maja u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, uz kamerni orkestar "Muzikon". Šta će ovaj koncert učiniti drugačijim od prethodnih?

Ovaj koncert predstavlja početak naše saradnje sa kamernim orkestrom “Muzikon”. Ovo je prvi koncert njihove nove sezone pod nazivom “Odličan 5” i specifičan je po tome što će biti izvedena tri premijerna dela domaćih savremenih kompozitora – Igora Andrića, Ante Grgina i Vladimira Nikolova.

 Vuk Božilović i Dušan Grozdanović   VooDoo piano duo: Svaka pozitivna reakcija publike daje nam dodatni motiv da stvaramo

Da li nam donekle možete otkriti koje kompozicije će se naći na repertoaru?

S obzirom na to da su sva tri dela premijere, možemo vam jedino otkriti nazive tih kompozicija:

Igor Andrić – Koncert za dva klavira i orkestar
Ante Grgin – Two pieces za klaritnet i gudački orkestar
Vladimir Nikolov – Svita za gudački orkestar “Out of focus”

Na koji način birate kompozicije koje ćete svirati? Da li se lako usklađujete sa željama ili se dešava da vas privuku potpune muzičke suprotnosti?

Biramo jedino kompozicije koje nam se dopadaju i koje zadovoljavaju naše muzičke afinitete i koje onda uklapamo u odgovarajuće projekte na kojima radimo. Gotovo uvek se slažemo oko izbora novih repertoara.

Održali ste veći broj solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu, a učestvovali ste i na velikom broju festivala. Da li postoji određeni nastup koji vam je posebno drag i zašto?

Dva koncerta koje smo izveli na Kolarcu 2021. godine, svakako predstavljaju koncerte na koje smo veoma ponosni i koji će nam ostati u lepom sećanju. Večernji koncert na Kolarcu spada u najveće dostignuće umetnika na domaćoj muzičkoj sceni.

 Vuk Božilović i Dušan Grozdanović   VooDoo piano duo: Svaka pozitivna reakcija publike daje nam dodatni motiv da stvaramo

Možete li da nam ispričate neku anegdotu ili specifičan trenutak koji ste doživeli u toku izvođenja pred publikom?

Definitivno koncerti za bebe koje smo izveli uz pratnju orkestra Beogradske filharmonije. Tu ima priče, trčanja i galame. Ti prvi koncerti su bili vrlo specifični jer nismo znali šta da očekujemo, a dobili smo mnogo smeha i bebećeg vrištanja. (smeh) S obzirom na to da smo sa njima odsvirali čak 40 koncerata, pomislili bi da ćemo se navići na to, ali je svaki bio potpuno drugačiji!

Da li osećate tremu pre nego što izađete na scenu? Na koji način uspevate da je savladate?

Zavisi od nastupa do nastupa. Može se reći da je to više neko nestrpljenje i ushićenje da nastup što pre počne, a nakon toga prepuštamo se samo muzici i publici koja nas sluša. 

Šta kroz muziku želite da poručite svojim slušaocima?

Želimo da im prenesemo našu energiju i kroz to da ih privučemo da dolaze na koncerte umetničke muzike i da sa ovog žanra skinemo epitet “ozbiljne” i “dosadne” muzike koja se pušta na radiju kada je dan žalosti! 

 Vuk Božilović i Dušan Grozdanović   VooDoo piano duo: Svaka pozitivna reakcija publike daje nam dodatni motiv da stvaramo

Otkrijte nam nešto o svojim budućim planovima, šta još možemo očekivati od vas?

Naši budući planovi su u vezi sa muzikom naših domaćih autora koju planiramo da snimimo u CD formatu, a koji ćemo realizovati uz pomoć sredstava SOKOJ-a. U planu su, takođe, i koncerti u zemlji, festival u Nemačkoj na kom ćemo nastupiti u avgustu, kao i snimanje koncerta koji ćemo izvesti u subotu 14. maja na Kolarcu sa orkestrom “Muzikon”.

Fotografije: Ana-Marija Jovanović

Pitanja: Jovana Pantić

Comments