Pored toga što uživamo u filmovima zbog umetničke vrednosti koju imaju, ne treba biti prefilozofski nastrojen da bi se shvatilo šta je to što nas tako magično drži pred ekranom. Jer, da se razumemo nije baš da nas samo vrhunski kinematografski radovi oduševljavaju, padamo i te kako da na najizlizaniju romantiku, na jak vizuelni identitet nekog režisera, ili nešto sasvim treće. Tu i jeste caka. Filmovi su naš zadnji izlaz iz realnosti. Postoje da nam obezbede neophodnu dozu eskapizma i daju mogućnost da pauziramo svoj život na par sati i na nečiji drugi pustimo play. Međutim pored toga što nas vode u druge živote i svetove, vode nas i na mesta koja nikada nismo uživo obišli i zato je dobar travel film mnogo više od filma. On je prolaz u džunglu, na egozotičnu plažu, daleku pustinju, paralelni univerzum.

Zato baš sada kada nas već polako drma putnička groznica i mentalno smo mnogo dalje od kancalarije i dnevnog posla, i svrbe nas stopala da odemo negde bilo gde, a treba čuvati dane odmora za leto, predstavljamo ti filmove koji barem na trenutak mogu da te odvedu na neko novo daleko mesto.

Roman Holiday

Ako nisi gledala ovaj klasik, onda moraš da znaš da je to nezaobilazno filmsko štivo kako za ljubitelje putovanja tako i za devojke od stila. Otvori flašu vina, i prepusti se jednom od ključnih ostvarenja Audrey Hepburn i uživaj u svoj čarobnosti Rima. Hepburn glumi princezu na turi po Evropi na kojoj je prate kako pratnja tako i svi mogući i nemogući reporteri i novinari i koja se tokom posete Rimu, iskrada na dvadesetčetvoročasovni, savršeno romantični izlet sa šarmantnim reporterom. Dok trepneš okom, film je gotov a ti ćeš maštati o toplim italijanskim noćima, ispijanju vina i ćaskanju u jednom od kafea na nekom italijanskom trgu.

Eat, pray, love

Da,da još Italije, ali to je samo za početak, a i pod 1) kako hrana a bez Italije? a pod 2) kako wanderlust lista, a bez ovog filma? Eat, pray, love ne samo što nas vodi preko pola sveta, već u nama budi onaj “moguće je” osećaj , jer u svima nam se pre ili kasnije probudi taj osećaj da želimo da napustimo sve, sve stavimo na kocku, osmelimo se, ostavimo i upustimo se u najveću životnu avanutu. Memoari Elizabeth Gilbert pretvoreni u film, donose nam pitoreskne ulice Rima i Napulja i jedne od lepših prizora spremanja hrane, tradicionalni hram u Indiji i potragu za verom i sopstvom, i na kraju Bali, sa nepreglednim poljima pirinča i apsolutnom egzotikom i emotivnom i vizuelnom. Put oko sveta i u sebe, u malom.

Comments