Aleksandar Zabunović nas uvodi u svoj svet mode. Upoznajte talentovanog dizajnera.

Kada si i kako uplovio u svet mode?

Nekad mi se čini da otkako znam za sebe znam i za modu. Možda ne kao njen aktivni član, ali moda je uvek činila veliki deo mog odrastanja i već sa nekih 15 godina sam prvi put prikazao svoje modele na modnoj reviji. Od tada je uvek bilo inspiracije, ali više u smeru modne fotografije kojom sam se bavio u Beču u zadnjih desetak godina. U Beču sam imao i svoju prvu samostalnu reviju, ali tek posle povratka u Beograd ozbiljnije sam zaplovio u modni svet i krenuo da stvaram kolekcije koje se već par sezona mogu ekskluzivno naći na Dorćolu u modnom studiju “Dressing”.

zabunovic ad campain00008 Wannabe intervju: Aleksandar Zabunović

Komade pronađite u modnom studiju "Dressing"

Kako bi opisao domaću modnu scenu?

Na domaćoj modnoj sceni ima neverovatan broj talentovanih dizajnera ili bolje reći umetnika, zbog toga što u današnje vreme zaista treba biti umetnik kako u kreativnom tako i u poslovnom smislu i izboriti se sa svim izazovima koje ova industrija postavlja. Definitivno mislim da nije lako ni za dizajnere koji rade godinama, a dodatno teže za sve one kojima je velika želja i ambicija da upravo moda postane njihovo životno opredeljenje. Beograd ima veliki potencijal da postane jedan od svetskih modnih centara, ali mislim da moda kao industrija još uvek nije dovoljno priznata, pa samim tim i nema sistema koji će podržati i motivisati ogroman talenat koji kod nas postoji. ­

Tvoji modeli su izuzetno žens­tveni. Kako bi opisao svoj stil kreiranja?

Volim jednostavnost i eleganciju i pokušavam da to prenesem i na svoje kreacije. Svaka sezona ima svoju ispiraciju, ali nekako se ove dve karakteristike stalno iznova protežu.

zabunovic ad campain00007 Wannabe intervju: Aleksandar Zabunović

Ženstveni modeli

Čiji dizajnerski rad izuzetno ceniš i zbog čega?

Velika imena poput Christian Dior-a, Chanel-a, Yves Saint Laurent-a, Lanvin-a, Valentino-a deo su modne biblije za svakog dizajnera koju mora da pročita i prouči svaki detalj. To su umetnici koji su pomerali granice modnog dizajna, stvarajući svoj prepoznatljiv stil koji je postao domaći zadatak za svakog dizajnera. Imena koja su i danas u dizajnerskom vrhu ovih sada već velikih kompanija i dalje su ostala verna viziji njegovih osnivača poput Alber Elbaza (Alber Elbaz), Raf Simonsa (Raf Simons), Aleksis Mabija (Alexis Mabille) i mnogih drugih.

zabunovic ad campain00012 Wannabe intervju: Aleksandar Zabunović

Moda za dame

Šta te nadahnjuje?

Nadahnjuće pre svega dolazi iz samog života, sa svim izazovima i izborima koje činimo. Moja porodica, supruga i odskora i ćerkica moja su najveća kako inspiracija tako i podrška. Modna industrija nije nimalo naivna i zahteva dosta rada, vremena i odricanja i bez prave podrške veoma je teško opstati. Spremanje svake kolekcije je veoma interesantan period za nas, kada moja supruga i ja dosta vremena provedemo razmenjujući ideje i odabiru pravca u kom želimo da idemo, a da pritom ostanemo verni stilu koji naši klijenti cene i vole.

Kome su namenjene tvoje kreacije?

Moje kreacije su namenjene predstavnicama lepšeg pola koje žele da se tako i osećaju. Nisam pristalica da žene trebaju da budu žrtve mode već da kroz modu nađu ili bolje iskažu svoj jedinstven senzibilitet. Moda nije tu da diktira nego da inspiriše, što želim svojim dizajnom i da pokažem. Neprocenjiv je osećaj za jednog dizajnera kada na probi žena ne želi da izađe iz vaše haljine, iako će istu poneti kući. To je po meni i najveći uspeh i priznanje koje jedan dizajner može da dobije.

zabunovic ad campain00018 Wannabe intervju: Aleksandar Zabunović

Odeća koja će trajati

Čime je inspirisana nova kolekcija?

Nova kolekcija je inspirisana zavodljivošću kako samih materijala korišćenih u izradi, tako i same sezone. Veoma je slobodna, u smislu da pruža veliku moć nadogradnje nosiocu modela da izrazi sopstvenu kreativnost i senzibilitet. Uz odgovarajući aksesoar modeli mogu biti kako romantični i nežni tako i veoma urbani, pa čak i alternativni. Želeo sam da svojim klijentima dozvolim da se igraju i dopunjuju moje kreacije sopstvenim inspiracijama za aktuelnu sezonu.

Planovi za budućnost.

Već se radi na modelima za proleće/leto i u planu je i odlazak u Beč po materijale kako bismo počeli i sa realizacijom. Modni studio “Dressing” obeležava svoj peti rođendan, pa smo kao dizajnerski tim pripremili dosta iznenađenja, ali o tome nekom drugom prilikom.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Comments