featured image1 Wannabe intervju: Aleksandra Pecić

Cilj mi je da se svaka žena oseća lepom.

Aleksandra Pecić je modna kreatorka iz Trstenika koja živi u Beogradu gde je završila Fakultet za dizajn. Bila je asistent Darka Kostića, jednog od naših najpoznatijih kreatora. Oduševila nas je svojom kolekcijom na 28. “Beogradskoj Nedelji Mode” (Belgrade Fashion Week) pod nazivom ”Coppelia”, a mnogi od nas odmah su poželeli da imaju te izvanredne i specifične komade i u svom ormaru.

Aleksandrina inspiracija je neverovatna, oblik njene prepoznatljive forme čudesan i glamurozan, a ona još dosta toga o svom radu otkriva za “Wannabe Magazine”.

WANNABE MAGAZINE: Tvoju prethodnu kolekciju obeležile su žičane konstrukcije, oštre i precizne forme kao i detalji u kojima se najlakše prepoznaje tvoja najveća inspiracija. Šta obeležava ženu koja nosi tvoje kreacije?

ALEKSANDRA PECIĆ: Zapravo, cilj mi je da se svaka žena oseća lepom, glamuroznom, poželjnom nezavisno od toga u kojoj se ona prilici ili situaciji nalazi. Svaka žena je lepa na svoj način i svaka od nas nosi ono nešto u sebi, tako da uz pomoć odevanja svoju lepotu može još više da istakne. To je moja zamisao!

Šta te je najviše inspirisalo dok si kreirala kolekciju? Da li se ta ideja provlači i kroz modele koje si pripremila i za ovogodišnji “Fashion Week”?

Kao što je poznato, moja prethodna kolekcija bila je inspirisana baletom. A u novoj kolekciji imali ste priliku da vidite nešto sasvim novo i drugačije što se mog rada tiče. Mislim da će se svaka žena pronaći u nekom komadu iz moje nove kolekcije.

Da li ti je teže da baš tu ideju koju si već konstruisala u svojoj glavi preneseš na papir ili da u odnosu na crtež izradiš kroj i montiraš sve onako kao što si zamislila i nacrtala? Koliko puta se model promeni od one početne ideje do kreacije koja je već spremna za reviju?

U principu ja veoma volim da crtam i to je najlakši deo mog posla – sprovesti svoju ideju na papir. Ali to je zamka u koju ja često upadam, jer dok crtam paralelno i likovno rešavam crtež, tako da kada dođe vreme da se ta skica sprovede u delo dolazi i do mogućnosti da se nešto u modelu promeni u odnosu na crtež. Tako da sada prvo vidim sa kojim materijalima raspolažem, pa onda crtam.

378425 306556166037766 115216821838369 1297752 717863510 n Wannabe intervju: Aleksandra Pecić

Ovogodišnja revija 30. Amstel Fashion Week-a

Šta tvoje modele čini unikatnim, prepoznatljivim i jedinstvenim? Koliko su ti ovi epiteti važni, a koliko pak težiš nekim drugim stvarima koje smatraš primarnijim od samog izdvajanja od ostalih?

Zapravo do sada nisam težila da napravim nešto što nije viđeno, jer je to nemoguće, jedino da se desi neka tehnološka revolucija pa onda i ja postanem modni revolucionar (kao što je Koko Šanel kada je skratila suknju do kolena sa pojavom prvih tramvaja). Ali “bije” me glas da su moje kreacije drugačije, nesvakidašnje i zaista mi imponuje kada to čujem. Kratko ću se nadovezati na prethodno pitanje, a to će ujedno biti odgovor i na ovo: moja polazna ideja uvek bude jednostavna, ali od te jedne nastane još deset novih koje na kraju ispadnu skroz drugačije od prvobitne ideje. To je ono što ih čini, kao što si i ti pomenula, jedinstvenim i prepoznatljivim.

Da li postoji umetnost koja za tebe predstavlja večnu inspiraciju i čini sklad sa modom? Kako tumačiš citat Koko Šanel (Coco Chanel) “Fashion is architecture: it is a matter of proportions”?

Slažem se da je moda grana umetnosti, kao i ostale primenjene i neverovatno je koliko su sve grane međusobno povezane. Čini mi se da ne mogu jedna bez druge, ali se ne slažem sa tim da od odevnih predmeta treba praviti umetnost tj. praviti slike i skulpture. Ono što je zajedničko za modu i likovnu umetnost je estetika, sklad kolorita i formi. Pored toga što odevni predmeti imaju estetsku, oni moraju imati i funkcionalnu namenu. A što se tiče inspiracije, mene inspiriše sve što me okružuje. Eto na primer, bez muzike ne mogu da živim i radim, a i to je umetnost. Ma, kad bolje razmislim, čitav univerzum je umetnost.

320272 269097613129314 100000872317944 735808 1262256522 n Wannabe intervju: Aleksandra Pecić

Koloriti i forme

Koliko te inspiriše Beograd? Da li misliš da ti pruža dovoljno mogućnosti i slobode da izneseš sve svoje ideje?

Šteta je što ovde nemamo razvijeno tržište što se mode tiče, pa samim tim trenutno i nemamo velikih mogućnosti, ali mislim da je Beograd grad budućnosti i da ćemo svi mi koji se bavimo ovim poslom imati prilike da se ostvarimo u potpunosti.

Publici kog grada bi najviše volela da predstaviš svoju sledeću kolekciju?

Mislim da svi mi koji smo na početku sanjamo o Parizu, Londonu i Njujorku. Za početak, ja bih se zadovoljila kada bi to bio Istanbul, jer mislim da je to jedan od gradova koji će u bliskoj budućnosti biti centar modnih dešavanja.

Da li bi mogla da se odlučiš za neki zvuk, miris ili oblik iz prirode koji bi najvernije predstavio tvoj rad?

Ovo je veoma zanimljivo pitanje. Prvo što mi je palo na pamet i što me najviše asocira na moj karakter, pa i na moj rad, više je jedan proces u prirodi: potočić koji se uliva u reku, a reka u more.

Radila si kao asistent Darka Kostića. Koji je njegov najbolji savet koji si poslušala?

Ima dosta korisnih stvari koje sam naučila od Darka. Moram priznati da mi je Darko nesebično davao savete i pomoć. Sve savete koje sam dobila od njega u datim trenucima vešto upražnjavam.

313656 306556139371102 115216821838369 1297751 1036245098 n Wannabe intervju: Aleksandra Pecić

Elegancija kao imperativ

Da li postoje dva materijala koja nikada ne bi kombinovala i koji tip najradije biraš za svoje kolekcije?

Uglavnom biram prirodne, a nikada ne bih mešala prirodne i sintetičke materijale.

Uskoro otvaraš i svoj fashion studio? Reci nam nešto više o tome.

S obzirom da je moja prethodna kolekcija bila moja prezentacija, modeli nisu bili na prodaju. Dosta ljudi me je pitalo gde mogu da kupe moje kreacije tako da planiram otvaranje svog fashion studija posle revije na “Fashion Week”-u gde će svi oni koji žele moje kreacije imati prilike i da ih kupe.

Čiji stilista bi volela da budeš, što se tiče domaće javne scene?

Radila sam već kao stilista Ane Sević (Zvezde Granda). Sad mi niko ne pada na pamet čiji bih stilista volela da budem, ali to ne bi bila osoba koja već ima izgrađeni stil, već neko ko je sklon transformacijama, i naravno, neko ko je spreman da mi veruje i da me sluša.

Koja je tvoja poruka mladim ljudima koji još uvek samo sanjaju o svojim samostalnim kolekcijama?

Da postave sebi ciljeve i da teže njihovom ostvarenju. Neka za početak sebi postave manje ciljeve, jer svi mi nakon svakog ostvarenog cilja težimo većem, i većem. To možda jeste sporiji, ali je svakako siguran put do uspeha!

U saradnji sa Aleksandrom, poklanjamo vam pet kragni. U komentarima ispod ovog teksta napišite kako ste doživeli Aleksandrinu novu kolekciju, prikazanu na nedavno održanom 30. Amstel Fashion Week-u. Najmaštovitiji i najoriginalniji odgovori koji od strane čitalaca budu imali najviše like-ova će osvojiti ove lepe nagrade. Redakcija će u petak u ponoć proglasiti dobitnika i kontaktirati ih sa uputstvom kako da preuzmu svoju nagradu.


Marija Gavrilović je devojka koja živi za skijanje, maštanje, slan miris mora i šoping. Nikada joj nije dosadno. Inspiraciju pronalazi svuda, a kreativnu energiju usmerava ka svima koji umeju da je prepoznaju. Voli penušava vina, vatru u kaminu, noć, sneg, bambuse, talase i jake mirise.

Comments