Nosi titulu najbolje glumice svoje generacije, priznanje za neverovatnu sposobnost fizičke, verbalne i emotivne transformacije u naizgled bilo šta. Podjednako dobra za dramu i komediju, udobno se smešta i na sceni i na ekranu, u stanju da otelotvori i savremene i klasične uloge. Rekordnih 16 nomimacija za Oskara, dva osvojena, sedam Zlatnih globusa, nekoliko Emija i mnoštvo priznanja u kategorijama za najbolju glumu. Strip se smatra jednom od najtalentovanijih glumica svih vremena, i jedna je od retkih koja u svojoj biografiji ima tri najvažnije nagrade (Oskar, Zlatni globus i Nagrada Udruženja filmskih glumaca).

Slika13 Who Run the World: Meryl Streep

Meril na dodeli filmskih nagrada

Meri Luiz Strip (Mary Louise Streep) rođena je u Nju Džersiju 1949. godine, diplomirala je glumu na koledžu Vassar, kasnije magistrirala umetnost na Yale univerzitetu. Tokom školovanja na Yale-u dobila je prve uloge. Njen prvi film je “Džulija” (“Julia”, 1977), a prvi komercijalni i kritički uspeh je bio “Lov na jelene“ (“The Deer Hunter”, 1978) sa Robertom DeNirom (Robert DeNiro) i “Kramer protiv Kramera“ (“Kramer versus Kramer”, 1979) sa Dastinom Hofmanom (Dustin Hoffman) za koji je osvojila prvi Oskar u kategoriji najbolje sporedne uloge. Meril je smatrala da je lik Džoane Kramer previše zao, i reditelj prepravio secenario i dao liku humanije karakteristike.

Slika23 Who Run the World: Meryl Streep

Scena iz filma "Kramer protiv Kramera" (1979)

Već na početku karijere osećala je slobodu improvizacije, svojstveno glumcima sa mnogo iskustva i veštine.

Za film “Menhetn“ (“Manhattan”) Vudija Alena (Woody Allen), Vudi joj strogo zabranjuje svaku improvizaciju, makar to bila i jedna reč. Nakon dve nominacije za Oskara, Meri je dobijala sve bolje uloge, jedna od njih je za film “Žena francuskog poručnika“ (“The French Lieutenant’s Woman”, 1981) sa Džeremijem Ajronsom (Jeremy Irons). U ovom filmu igra dve ličnosti – Saru i Anu. Sara je žena iz doba kraljice Viktorije, Ana je glumica koja ce 1980. glumiti Saru. Ljubavne priče ovih dveju žena su identične, ali jedna završi tragično. Ovom ulogom Strip dobija nominacije za Oskara i Zlatni globus. Iako nije osvojila nijednu, ovim je skrenula pažnu britanskim kritičarima i time zaradila BAFTA nagradu.

Za njen drugi Oskar zaslužna je uloga u filmu “Sofijin izbor“ (“Sophie’s Choice”, 1982).

Sofija je Poljakinja u Drugom svetskom ratu koja je preživela genocid. Scene na snimanju je snimala jednom, nije želela da ponavlja, jer je smatrala da su bolne i emotivne. Publika, kritičari, svi su hvalili njenu izvedbu, i osim Oskara osvojila je i Zlatni globus.

Slika32 Who Run the World: Meryl Streep

Oduvek je volela da improvizuje na snimanju

Ponovo je za partnera dobila Roberta DeNira u filmu “Falling in Love“, u kojem su oni slučajni prolaznici koji se nekom čudnom silom sreću sve češće. Ova uloga je usledila kao uvertira za njene interpretacije u romantičnim pričama. “Moja Afrika“ (“Out of Africa”, 1985) sa Robertom Redfordom (Robert Redford) postala je 13. najlepša romansa svih vremena, a ona je po šesti put bila nominovana za Oskara.

Slika41 Who Run the World: Meryl Streep

Scena iz fima "Out of Africa"

U filmu “Kuća puna čudnih duša“ (“The House of Spirits”, 1993) Meril igra devojku sa čudnim moćima, pomera predmete i predviđa događaje. Udaje se za Estebana (Džeremi Ajrons) i tada postaje deo zamršene priče o imućnoj porodici koja podleže uticajima rasizma i društvenih klasa. Prate ih istorijski događaji polovine XX veka.

Jedan od najuspešnih filmova u njenoj karijeri je “Mostovi okruga Medison“ (“The Bridges of Madison County”, 1995). Partner i ujedno reditelj je Klint Istvud (Clint Eastwood). Meril je tumačila lik Frančeske, žene koja živi u predgrađu sa svojom porodicom. Upoznaje Roberta, čoveka svog života sa kojim provodi samo četiri dana. Naracija je u njenom dnevniku koji čitaju sin i ćerka nakon njen smrti. Nominovana je za Oskara i Zlatni globus.

“Adaptacija“ (“Adaption”, 2002), satira koja se vrti oko problematičnog pisanja adaptacije scenarija za knjigu “Kradljivac orhideja“, a Meril tumači ulogu američke novinarke. Za ovaj film nominovana je za Oskara u kategoriji za najbolju sporednu ulogu.

Šestočasovni TV film “Anđeli u Americi“ (“Angels in America”), u kojem igra sa Al Paćinom (Al Pacino), je priča o širenju side i politici Ronalda Regana (Ronald Reagan) prema ugroženom stanovništvu. Dobila je drugi Emi i Zlatni Globus. Sledeće godine je od Američkog filmskog instituta dobila Nagradu za životno delo za obogaćivanje američke kulture.

U filmu “Đavo nosi Pradu“ Meril igra zločestu, egoističnu urednicu modnog magazina koja psihički zlostavlja svoje saradnike. Neverovatno ju je gledati je u liku hladne i emotivno neosetljive karijeristkinje, ali je tu još jednom pokazala svoju moć transformacije.

2006 the devil wears prada 012 Who Run the World: Meryl Streep

Meril u filmu "Đavo nosi Pradu"

Interesantna uloga u filmu “Sumnja“ (“Doubt”) donela joj je pozitivne kritike za tumačenje jednog zahtevnog lika. Nakon mnogih “teških“ uloga, Stripova je pokazala da se snalazi i u jednostavnim komedijama, kao što je “Komplikovano je“ (“It’s Complicated”).

Još jedna jako važna uloga u njenoj karijeri je u američkoj biografskoj drami “The Iron Lady“, koju ćemo gledati početkom naredne godine. Film prikazuje period života britanske premijerke Margaret Tačer (Margaret Thatcher) za vreme Foklandskog rata.

Slika51 Who Run the World: Meryl Streep

Za ulogu u filmu "Sophie's Choice" ukrala je scenario, proučila ga i spremana otišla da moli reditelja da joj da ulogu, iako je već bila dodeljena Ursuli Anders

Meril je glumica koja je uspela da osvoji Stanislavski Nagradu za izuzetno ostvarenje u karijeri i odanosti principima škole Stanislavskog. To objašnjava koliko su njeni uticaji na filmu neprocenjivi. Ovaj hronološki pregled biografije nije proizašao iz moje subjektivnosti, to je prikaz njenih najvažnijih ostvarenja.

Meril je glumica kojoj ne treba replika, za to koristi različite izraze lica.


Katarina Vesin je budući novinar. San joj je da proputuje svet i napiše putopise. Oduvek piše prozu i poeziju, inspiraciju nalazi svuda oko sebe. Veliki je ljubitelj rep i r&b muzike, nepopravljivi je optimista i borac, obožavatelj životinja. Voli modu, a posebnu strast gaji prema obući. “During your life, never stop dreaming. No one can take away your dreams!” (Tupac Shakur)

Comments