Kao detetu devedesetih veoma mi je zanimljivo da vidim da se ponovo nose frizure koje su bile popularne u mom detinjstvu i tinejdžerskim godinama. Sećam se koliko sam volela kike, perlice, gumice, šnalice i koliko je bilo zabavno stalno raditi nešto sa kosom.

Na početku dvehiljaditih i odrasli su nosili te dečje frizure, što je baš simpatično. Vraća nam se Y2K estetika, najviše među generacijom Z, ali pitanje je vremena kad ćemo i mi stariji prihvatiti te trendove. Zato vam predstavljamo nekoliko interesantnih frizura koje su bile popularne u tom nostalgičnom periodu, a koje ćemo sve češće viđati na ulicama.

Najbolje od svega je što su ovo prilično jednostavne frizure za koje vam neće biti neophodna posebna veština. Dovoljno je samo da se igrate sa kosom.

Talasi napravljeni peglom za kosu

Sećate se da su se ranije uz peglu dobijali nastavci uz pomoć kojih može da se naprave sitni talasi? Obično se uzme nasumični pramen i tako se oblikuje da ide cik-cak.

Pročitajte i ovo: Airy bob – frizura koju morate da isprobate ove jeseni

Britney Spears je sinonim za Y2K i možemo slobodno reći da je ona jedna od influenserki (iako tada nije ni postojao taj termin) koja je doktorirala pravila tog doba. Ovo je prilično jednostavna frizura za napraviti, jedino možete imati problem da pronađete odgovarajuće nastavke za peglu.

Šnalice, šnalice, šnalice

Sećam se da sam u detinjstvu imala jednu plastičnu kutiju koja je bila prepuna najraznobojnih šnalica i ukosnica. Pored šnalica, bilo je i popularno da jednim pramenom obavijete rep, tako da se ne vidi gumica.

Da biste napravili ovakav rep, potrebno je da izdvojite dva pramena, jedan je spreda, a drugi iznutra i služi prikrivanju gumice za kosu. Najpre zavežite rep i obavijte pramen oko njega i pričvrstite ukosnicom. Drugi pramen gelom zaližite i stavite šnalice.

Pletenice od prednjih pramenova

Kosa vam je pred pranje i izgubila je oblik? Say no more! Sve što treba da učinite jeste da ispletete pletenice od prednjih pramenova i to će biti sasvim dovoljno da imate Y2K frizuru. Za dodatan efekat možete isplesti još dve pletenice od pramenova pozadi, tako da budu paralelne jedna sa drugom.

Nikad dosta gumica

Ovo je frizura za koju ćete potrošiti mnoštvo tankih gumica, ali će zato izgledati izuzetno zanimljivo. Znate kako se pravi riblja kost? Počnete kao što pravite pletenicu, pa samo dodajete nove pramenove. Ovo je isto tako, samo jednostavnije. Počnete sa repom od jednog pramena na razdeljku i samo dodajete još pramenova koje vezujete u rep, a onda samo nižete gumice na jednakoj razdaljini sve do krajeva.

Punđe

Početkom dvehiljaditih se nije u tolikoj meri nosila jedna punđa, već su se pravile dve. Isto su vrlo jednostavne za pravljenje, kao i svaka klasična punđa, samo pazite da jednako podelike razdeljak i to je to.

Cik-cak razdeljak

Ovakav razdeljak je bio apsolutni hit dvehiljaditih. Znam koliko sam se nervirala ispred ogledala pokušavajući da ga napravim. Nije baš lak za pravljenje, naročito ako ste perfekcionista i hoćete da svuda budu jednaki uglovi. Ali, ako uspete – dobićete super Y2K frizuru.

Pramenovi koji štrče

Ne znam kako da opišem, ali u ovom periodu frizure su bile uredno neuredne u smislu da su izgledale nonšalantno i jednostavno, ali je svaka dlaka bila na svom mestu. Tako je i sa ovom frizurom. Vezuju se punđe, ali se ostavi da iz nje vire pramenovi, tako da izgleda malo neuredno. Naravno, tu su dva pramena koja uokviruju lice.

Pročitajte i ovo: Novi TikTok hair trend – topknot punđa

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments