Sve što Yayoi Kusama uradi je bez granica. Pre nove priče, moramo se na kratko vratiti u 2006. godinu, kada je tadašnji kreativni direktor Louis Vuittona, Marc Jacobs, upoznao Kusamu u njenom studiju u Tokiju. Tom prilikom, Kusama je njemu predala ikoničnu Ellipse torbu, koju je ručno oslikala svojim prepoznatljivim tufnama. Šest godina kasnije, Jacobs je na modnoj pisti predstavio slične torbe, lansirajući tako jednu od najpopularnijih kolaboracija sa umetnikom do današnjeg dana.

Umetnost Kusame, koja tipično sadrži tufne i ogledala, inspirisana je repeticijom, večnošću, i iluzijom bezgraničnog prostora. Njena kolaboracija sa brendom Louis Vuitton je cirkularna isto koliko i njena umetnost – nakon više od decenije od prvog pojavljivanja, vraća se nazad!

Pročitajte i ovo: Upoznajte novi talas mladih korejskih modnih dizajnera

Yayoi Kusama i Louis Vuitton – nova kolekcija

Prošle nedelje, Louis Vuitton je predstavio prvi deo njihove druge kolaboracije sa japanskom umetnicom. Naravno, tu je i mnogo tufni, koje se mogu videti na torbama u vidu hiperrealističnih tragova boje, inspirisani čuvenim LV koferom koji je Kusama oslikala 2012. Takođe, se nalaze i metalne nitne, koje su korišćene sa idejom da se rekreiraju metalik sfere iz Kusaminih “Narcissus Garden” i “Infinity Rooms” radova.

Nova kolekcija, koja ima preko 450 komada, ne sarži isključivo torbe. LV je izbacio i farmerke sa prepoznatljivim tufnama, zatim i Archlight patike, kao i kožne jakne sa metalnim kuglicama, a svakako je potrebno pomenuti i mušku kolekciju, kao i parfeme i naočare. Druga tura radova će se više fokusirati na Kusamin motiv bundeve, koja će biti dostupna u martu 2023.

Šta predstavljaju kolekcije

Kusama je i sama rekla da je prvobitna kolekcija predstavljala prihvatanje koncepta iz njenog rada “Forever Love“. Kao odgovor na to, Marc Jacobs je izdvojio da je “ljubav predivna ideja, kao i da tufne predstavljaju nešto što nema oštre uglove, i nešto što je bezgranično. U tom smislu, šta je lepše, nego bezgranična ljubav?” Kolekciji su, naravno, fanovi pružili veliku ljubav, a ostala je voljena do današnjeg dana, čak i kada se kupuju second hand komadi.

Ideje sadašnjeg kreativnog direktora Louis Vuittona, Nicolasa Ghesquièrea su, za sada, dobile istu količinu pozitivnih reakcija i komentara. Fotografije iz kampanje, koje prikazuju imena poput Gisele Bündchen, Anok Yai i Fei Fei Sun, zadobile su preko milion lajkova na zvaničnom Instagram profilu u proteklih mesec dana, što je skoro četrdeset puta više od njihove uobičajene interakcije na postovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @workofyaya

Naravno, moramo uzeti u obzir i to da je ovo prvi put kako je kolekcija Yayoi Kusame i Louis Vuittona imala svoj debi na društvenoj mreži, tj. Instagramu. Kada je kolekcija izašla 2021. godine, LV nije imao zvaničan nalog. Ipak, originalna Kusama kolekcija je bila veoma “instagramična”, mnogo pre nego što su ljudi znali šta to znači, zar ne?

Prodajna mesta u Yayoi Kusama stilu

Pored čitave kolekcije, i prodajna mesta, poput onog u Njujorku, odlikuju klasični Yayoi Kusama printovi, gde se mogu videti prepoznatiljive “bezgranične tufne” i velike metalik sfere – a ove prodavnice su očigledno pravljene za eru društvenih mreža. Da li će odgovor i recepcija publike biti ista kao i pre deset godina – to ćemo tek videti, ali s obzirom na sve veću opsesiju novijih generacija sa arhivskim komadima i kolekcijama iz prošlosti, sve je postavljeno kao da čitav projekat već očekuje predeterminisana slava (i naravno, mnogo TikTokova).

Pročitajte i ovo: Smrt Vivienne Westwood – napustila nas je kraljica panka

Šta smo naučili iz drugih kolekcija sa umetnicima

Trenutno se na društvenim mrežama među generacijom Z posebno istakla i LV kolekcija iz 2002. godine – tj. Murakami kolekcija – što nas uopšte ni ne čudi, jer je u pitanju sam vrh Y2K mode, koja je u 2022. godini postala veoma popularna. Kusamine tufne, ipak, predstavljaju jednu potpuno drugačiju stilsku eru, definisanu trakama za kosu sa mašnama, i razigranim, nesvakidašnjim komadima – više Zoey Deschanel, ne toliko Paris Hilton… Ipak, možda doživimo i povratak i takve odeće u 2023. godini, jer je moda ciklična, isto koliko i Kusamine tufne.

Naslovna fotografija: instagram.com/plaza_senayan

Nenad Grubanoski

Comments