Kako izgleda tvoja savršena jutarnja rutina? Ili bar ona koju bi volela da imaš? Moja se sastoji od buđenja bez alarma, jutarnje rutine nege kože, zatim priprema doručka i kafe i uživanju u istom. Zvuči kao savršen početak jutra za kojim žudiš? Nažalost, ovakvu rutinu mogu da imam samo vikendom kada prosto mogu da odvojim vreme za sebe. Ali, kao što je sigurno slučaj kod tebe, i ja imam užurbana i haotična jutra, koja me uznemire i obično je teško ne biti mrzovoljan u ostatku dana. Surova (i bolna) istina je da ne možemo da uradimo pola stvari koje želimo kako bismo imale tu savršenu jutarnju rutinu, i najčešće ni ne stignemo da doručkujemo i popijemo kafu u miru. 

Potrebno je da ne postavljaš sebi pritisak: da moraš da pojedeš zdrav, nutritivan doručak, ili da odvojiš vreme samo za sebe, da odradiš sve kako treba. Ove radnje treba da rasporediš tako da te one ne opterećuju, već da budeš energična, raspoložena, spremna za sve što imaš da odradiš u toku dana. Zato da bi uspostavila što normalniju i bolju rutinu, probaj sa ovim trikovima, koji će ti dokazati da dan zaista može da počne lepo, iako imaš puno obaveza odmah izjutra.

Pripremi sve što ti treba noć pre

Nikad neću zaboraviti koliko sam se suprotstavljala mami kada mi je govorila da ono što želim da obučem za školu, pripremim noć pre. I onda svako jutro jurcam i stojim po 20 minuta ispred ormana ili kada mi to dojadi, prosto uzmem prvo što mi padne pod ruku. Sada kada se osvrnem na to, ne razumem zašto sam bila svojeglava i uporno odbijala da je poslušam, jer bi mi taj postupak olakšao svako jutro! Kako bi izbegla stresna i naporna jutra, napravi listu stvari i obaveza koje moraš da obaviš pre nego što kreneš na posao ili druge slične aktivnosti. Dakle, pripremi sve pre nego što legneš: odeću koju ćeš nositi, spakuj u tašnu sve što ti je potrebno za posao ili torbu za trening. A ukoliko i dalje radiš kod kuće, podjednako je važno da sve pripremiš unapred – svoj radni prostor koji će biti spreman za sve poslovne obaveze.

Kod užurbanih jutra, veoma je važno odvojiti vreme koje će biti posvećeno jelu u miru (bez brzog doručka stojeći). Osmisli šta bi ujutru doručkovala, i pripremi sve što ti treba noć pre. Na primer, iseckaj sve povrće koje ćeš staviti u omlet ili pripremi voće za smuti. A možeš i da napraviš doručak poput ovsene kaše koju ćeš ostaviti da odstoji u frižideru ili kuvana jaja. I da ne zaboravim.. Potrudi se da opereš sve sudove koji su ti ostali i očisti kuhinju kako time ne bi morala da se baviš kada ustaneš. Obožavaćeš to što ujutru možeš samo da se fokusiraš na pravljenje doručka i kafe!

Ne uzimaj telefon prvih pola sata nakon buđenja

Telefon je i tebi neizostavno sredstvo za razbuđivanje, znam. Ja ne mogu da zamislim jutro bez ulaženja na društvene mreže, proveravanja mejlova i odgovaranja na poruke čim otvorim oči! Ali ova navika uopšte nije dobra, jer tih prvih 30 minuta u danu odmah preopteretimo mozak različitim informacijama, ne dajući mu vreme da počne normalno da funkcioniše. Dakle, gledanje fotografija na Instagramu nije bezazleno.

Ako baš ne možeš da se iskontrolišeš i ne uzmeš telefon odmah čim se probudiš, ostavi ga van sobe. Poenta je da tih prvih 30 minuta potpuno posvetiš sebi, svojim mislima. Nakon što prođe ovo vreme, uzmi telefon i radi šta god poželiš. Iznenadićeš se koliko će ovih tvojih 30 minuta uticati bolje na tebe!

Comments