Ove zime čvrsto sam rešila da probam nešto što nikad pre nisam – da skijam!

Kao neko ko je do sada na planinama najviše uživao u šetnjama, toploj čokoladi na snegu ili u spa centru hotela, ova odluka je zahtevala malo istraživanja. Zapitala sam se – na kojim su stazama ženske skijaške zvezde započele svoje karijere i gde to i dan danas odmeravaju snage? Izbor je pao na Sloveniju!

Ova zemlja u našem „komšiluku“ ima autentičnu zimsko-sportsku tradiciju, te privlači ljubitelje alpskog i nordijskog skijanja, skijanja slobodnim stilom i bordinga na snegu, a tu je i sankanje i hodanje na krpljama – u slučaju da se dogodi da sam totalni antitalenat za zimske sportove. Naravno, na skijaškim stazama Slovenije rade isključivo instruktori za skijanje čija je dozvola važeća za tekuću sezonu, što je za početnike poput mene i te kako važno.

Moj prvi izlazak na stazu bio je na stazama vrha Krvavec, jednom od najpopularnijih skijališta u Sloveniji, na kojem su staze raznolike, različite po zahtevnosti te odgovaraju i profesionalnim skijašima, ali i početnicima.

A kako je na samoj stazi? Najbolji utisak ćete steći kroz fotke koje sam napravila! Predeli i priroda su zaista nestvarni!

Ako ćete i vi ove sezone probati da stanete na skije po prvi put – ne zaboravite u Sloveniji sezona traje i do početka maja – bitno je da se dobro pripremite i budete uporni. Skijanje je definitivno teže nego što se čini na televiziji i potrebna vam je neka osnovna fizička spremnost kao i dobra ravnoteža da biste izdržali tempo koji se zahteva na ovakvim stazama! Padaćete sigurno, ali verujte mi, vredno je truda!

Krvavec nije jedina staza koju sam obišla! Već sutradan sam se uputila ka Kranjskoj gori, koja mi se više dopala jer se ove staze nalaze na nižoj nadmorskoj visini, te su vremenski uslovi bili bolji, a staze lakše za spust. To je posebno bitno jer se ovde organizuju noćna skijanja! Zamislite samo skijanje pod vedrim nebom, milioni zvezda i svetlucava belina pred vama! Čak i da ne želite da skijate, šetnja ovim stazama je nestvarna!

Comments