Rim – večni grad prepun umetnosti i živopisne kulture. Dok su muzeji neizostavna stanica za ljubitelje umetnosti, Rim, zapravo, nudi mnogo više od toga. Od šetnje antičkim putevima do uživanja u autentičnoj atmosferi, pleni uzbudljivim aktivnostima koje će vam priuštiti nezaboravno iskustvo.

Predstavljamo vam zabavne aktivnosti u Rimu koje otkrivaju skrivene dragulje drevnog grada (a ne uključuju muzeje). Zavirite iza kulisa turističkih atrakcija i doživite Rim iz drugačije perspektive i stvorite uspomene koje će vas grejati celog života.

Zabavne aktivnosti u Rimu (a ne uključuju muzeje)

Via Appia – put legendi

Koračajte stopama drevnih Rimljana na Apijskom putu (Appia Antica), najstarijem i najvažnijem putu koji je vodio do Rima. Ova antička “autostrada”, građena od 312. godine pre nove ere, protezala se skoro 600 kilometara do Brindizija. Danas je omiljeno mesto za šetnju i vožnju biciklom među ostacima grobnica, vila i katakombi. Možete iznajmiti bicikl ili se prošetati pored čempresa i borova, udišući miris prirode. Najimpresivniji segment je početna deonica sa velikim brojem spomenika. Istražite Katakombe Svetog Kalista, podzemni lavirint ranih hrišćana, ili grobnicu Sesilije Metele, mauzolej u obliku tornja itd. Usput svratite u jedan od restorana da probate italijanske specijalitete u idiličnom ambijentu.

Panteon

Monumentalna građevina je jedan od najbolje očuvanih spomenika iz doba antičkog Rima. Nekada je služila kao hram posvećen rimskim bogovima, a danas je crkva. Posebno je fascinantna kupola Panteona, koja predstavlja remek-delo rimskog graditeljstva. Unutrašnjost krasi svetlo koje prodire kroz okulus na središtu kupole, stvarajući magičnu atmosferu. Ispred Panteona se nalazi šarmantni trg sa kafićima gde možete predahnuti i upijati duh starog Rima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @bucketlistbums

Trastevere 

Živopisni kvart smešten na desnoj obali Tibra odiše autentičnom rimskom atmosferom. Uske kaldrmisane ulice, šareni zidovi prekriveni bršljanom, mali trgovi sa crkvama i fontanama – sve to naselje Trastevere čini neodoljivim. Lutajte bez cilja i otkrijte skrivene dragulje poput Trga Santa Marija sa zadivljujućom istoimenom bazilikom. Trastevere obiluje tradicionalnim tratorijama gde možete probati tradicionalnu rimsku pastu i picu. Uveče se kvart pretvara u najveselije mesto za izlaske uz obilje barova, kafića i uličnih svirača.

Vila Borgeze

Najveći javni park u Rimu pruža predah od gradske vreve. Zelenilo, jezerca, skulpture i paviljoni stvaraju idiličan ambijent za opuštajuću šetnju. Možete iznajmiti bicikl ili čamac, hraniti golubove, jesti piknik na travi. Popnite se do vidikovca Pincio odakle se pruža spektakularan pogled na Rim, naročito u toku zalaska sunca. Unutar kompleksa se nalaze i značajni muzeji poput Galerije Borgeze, ali i ako ih zaobiđete (jer je potrebno izvesno vreme za obilazak), u potpunosti ćete doživeti prirodu i umetnost u parku Vila Borgeze.

Campo de’ Fiori

Ova šarena pijaca u centru Rima je idealno mesto da osetite puls lokalnog života. Tezge su prepune svežeg voća, povrća, cveća, začina i drugih đakonija, pa možete uživati u mirisima, bojama i zvucima. Trgovci uzvikuju i cenkaju se sa prolaznicima, turisti fotografišu – sve je kao na filmu. Kad ogladnite, tu su brojne pikantne prodavnice i kafići da prezalogajite. Pijaca radi prepodne, a uveče se pretvara u popularno okupljalište mladih uz čašu vina. Na sredini trga se nalazi ozloglašeni kip filozofa Đordana Bruna koji je tu spaljen zbog svojih jeretičkih ideja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irene 🌻 (@966_irene)

Pročitajte i ovo: Najlepša grčka ostrva koja treba da posetite makar jednom u životu

Naslovna fotografija: instagram.com/rometravelers

Nikola Gudelj

Comments