Ne možemo da govorimo o mršavljenju, a da ne naiđemo na barem jedan mit. I nije uopšte čudno što ima toliko zabluda, kada se od tih zabluda zarađuje novac, a neki mitovi su prosto nastali zato što želimo da verujemo da za skidanje kilograma postoje prečice.

Nažalost, prečica nema i sve je vrlo logično. Da biste skinuli kilograme, potrebno je da trošite više kalorija nego što ih unosite, tada će telo početi da koristi svoje rezerve. Ovo su zablude koje treba da izbegnete na svom putu ka topljenju masti.

Mršavljenje je ravna linija

Često se misli da je, kada počnete da mršavite, to proces koji je ravnomeran. A uopšte nije tako. Gubljenje kilograma u početku može ići brzo, pa onda usporiti vremenom. Ili obrnuto, može ići sporije u početku, pa tek kada se uigrate i naviknete telo na nov režim primetićete pravu razliku. Sve zavisi, jer je svaki organizam drugačiji.

Pročitajte i ovo: Kako da sagorite kalorije bez kardio treninga?

Takođe, možete primetiti da i pored svih dijeta, kilogrami ne spadaju. To može značiti da imate neki zdravstveni problem, da ste došli do svoje idealne težine ili da je u pitanju privremeni zastoj.

Morate biti u velikom kalorijskom deficitu da biste smršali

Ovo je mit koji pravi mnogo više štete nego koristi. Nije zdravo da sebi uskraćujete kalorije i da jedete 1200 ili manje kalorija na dan, kako biste što pre primetili razliku. To je daleko ispod vaših potreba i na taj način izgladnjujete organizam.

A da biste smršali, nije uopšte potrebno da budete u velikom kalorijskom deficitu. Da li ste znali da je dovoljno da unosite 200 kalorija manje nego inače da biste gubili kilograme. To je zdravo mršavljenje gde se organizam ne izgladnjuje.

Masti vas goje

Devedesetih je naglo porastao strah od masti, jer postoji ubeđenje da su sve masti loše i da goje. Istina je da su one neophodne za funkcionisanje organizma i da sadrže hranljive materije kao što je omega 3. Hrana kao što je avokado pomaže i u kontrolisanju nivoa holesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Tako da ne treba da izbegavate masti u svojoj ishrani, samo treba da pazite koje masti unosite i u kojoj količini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Sve kalorije su iste

Kada gledate kesicu čipsa i kesicu muslija i na oba piše da imaju 300 kalorija – da, to su iste kalorije. Ali šta te kalorije rade u telu, veoma se razlikuje od hrane koju jedete, zato što su različito hranljive. Iako, na primer, ta kesica čipsa i musli imaju isti broj kalorija, jedno je daleko hranljivije od drugog. No, to ne znači da je kesica čipsa zabranjena, dajte sebi oduška kada vam se nešto “prijede”, ali nemojte preterivati, jer time što ćete pojesti porodično pakovanje čipsa sami ,ne pokazujete ljubav prema sebi već se prejedate.

Pročitajte i ovo: Šta sve može uticati na dobitak kilograma i zašto se gojimo u određenim delovima tela

Suplementi će pomoći da brzo skinete kilograme

Suplementi su za suplementaciju, kao što i sama reč kaže. Oni su dodatak ishrani. Nisu lek, nisu zamena za raznovrsnu ishranu. Ali se to iz nekog razloga shvata drugačije. Suplementi ne mogu pomoći da preskočite korake, oni nisu prečica do mršavljenja. Jedino što mogu da učine jeste da nadomeste manjak vitamina koji imate u organizmu i povoljno utiču na sveukupno zdravlje.

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Jovana Petković

Comments