Mnoge od nas se pri odlasku na spavanje odvajamo od našeg celodnevnog saputnika- brushaltera. Nekako, kao da odjednom njegova podrška postaje suvišna i počinje da nam bude neudobna.

spavati sa grudnjakom Zablude o spoju grudnjaka i spavanja

Neke žene, pak, često spavaju sa brushalterom, jer su tako navikle i savršeno im je udobno tako.

I dokle god pričamo o udobnosti i navikama, nema spora i izbor je jednostavan.

Situacija se zakomplikuje kada se u priču uvedu dva faktora. Jedan je strah od priče da ukoliko spavamo sa brushalterom, povećavamo rizik od obolevanja od kancera. Drugi faktor je tvrdnja da se grudi bez grudnjaka lakše opuštaju, dok on podstiče njihovo “prkošenje gravitaciji”.

 Zablude o spoju grudnjaka i spavanja

Prođimo ukratko kroz obe tvrdnje.

Navodno, prema nekim istraživanjima, brushalter vas dok spavate steže, usporava krvotok, čime toksini ostaju “zarobljeni” u telu. Ipak, prema nekim drugim istraživanjima, ne postoje precizni statistički podaci, niti bilo kakvi drugi dokazi koji bi ukazali na vezu obolevanja od raka dojke i nošenja brushaltera na spavanje. Pojedini tvrde i da je celokupna prva priča mit, koji nije proistekao iz istraživanja, već iz knjige “Obučena da ubije” izdate 1995. godine. Da sve ipak nije u potpunosti traumiranje masa u prazno, potvrđuje četvrta struja, koja tvrdi da brushalteri, ukoliko su tesni, definitivno utiču na krvotok, a ukoliko bi to, hipotetički uticalo na razvijanje kancera, rizik bi bio podjednak kad god da nosimo brushalter – danju ili noću.

Što se tiče tvrdnje da će vam se grudi brže opustiti ako ne nosite brushalter- ona se uglavnom zasniva na “rekla-kazala” pričama, i verovatno ne postoje neka ozbiljnija istraživanja koja bi je potvrdila. Ono što zaista utiče na čvrstinu grudi je starost, gravitacija, trudnoća i dojenje. Ipak, ženama sa velikim grudima često može biti udobnije da im tokom noći nešto “pridržava” grudi.

brushalter Zablude o spoju grudnjaka i spavanja

Da sumiramo, ni jedna ni druga tvrdnja nisu utemeljena na nekim ozbiljnijim istraživanjima, pa je u skladu sa tim suvišno opterećivati se njima. Jedini parametar na koji treba da se, bar za sada, osvrnete kada odlučujete o tome da li ćete spavati sa ili bez grudnjaka je vaša udobnost.

Jasna Stanić

Comments