Ne postoji recept kako da budete savršeno poželjni i da se uvek svima dopadate, pa tako ovo nemojte shvatiti kao uputstvo kako da se ponašate i izgledate da biste se dopali muškracima. Ali, ukoliko pokušavate da se dopadnete i uvereni ste da se neke stvari muškarcima sviđaju, a neke ne, možda ste u zabludi, pa vam ovi uvidi mogu pomoći – da se opustite i budete ono što jeste, da izrazite svoju autentičnost, bez brige da li se to nekome sviđa i da date priliku nekom muškarcu kome ćete se dopasti baš vi, takvi kakvi ste.

Međutim, „prikazivanje“ je u opisu dnevne komunikacije u savremenom dejtingu, jer u digitalnom dobu moramo imati slike i profile na kojima se predstavljamo. A predstavljamo se da bi nas neko zapazio i da bismo se dopali i možda, pronašli nekog sa kim ćemo moći da ostvarimo vezu. Slušamo razne kontradiktorne savete, ali možda postoji bolji način da utvrdimo zajednički činilac dopadljivosti i da se bolje „prikažemo“, odnosno, da lakše prepoznamo šta je nama u svemu tome prihvatljivo i dopadljivo. Naučna istraživanja su ponudila odgovore i istakla stvari oko kojih se većina muškaraca slaže – a to, izgleda, nisu one koje poznajemo kao stereotipe.

Dakle, ovo je spisak stvari (izgleda, osobina) za koje ste verovali da se muškarcima sviđaju, a izgleda da nije tako.

Vitkost, ravan stomak, dugačke noge

Ma koliko se divili manekenkama, ne vole svi muškarci manekenske tipove. Prema jednom istraživanju o oblicima tela koje doživljavaju kao ženstvene i privlačne, ispostavilo se da je važan odnos struka i kukova – uži struk i širi kukovi. Pritom, telesna masa ne igra ulogu. Žene mogu imati višak kilograma, ili biti prilično popunjene, ali ako imaju taj odnos struka i kukova, biće viđene kao ženstvene, seksi i privlačne.

Stabilnost i izbegavanje rizika

Kada je u pitanju izbor stabilnog partnera, muškarci valjda žele nekog na koga mogu da računaju (u kuhinji, koliko i u krevetu), nekoga ko je uvek tu i ko ne ulazi u rizične situacije i igra po pravilima. Ali, „domaćičke“ osobine izgleda više nisu tako privlačne i savremenim muškarcima su uzbudljive žene koje se bave ekstremnim sportom, putuju, druže se sa opasnim životinjama i pokazuju sklonost avanturizmu. Dopadljivi avanturistički stilovi života međutim, prema istraživanju, uopšte ne uključuju neodgovorne rizike, kao što je nevezivanje sigurnosnog pojasa u automobilu, ili nenošenje kacige na motoru.

Hrapav, seksi glas

Ako ste mislili da muškarci vole hrapav seksi glas, to izgleda uopšte nije tačno! Prema istraživanjima, muškarcima se mnogo više sviđa visok ženski glas (koji se povezuje sa manjom veličinom tela). Zanimljivo je da su istraživači u ovome pronašli paralele između ljudskog i životinjskog sveta – muškarce privlači viši ton glasa, jer signalizira nizak potencijal za konfrontaciju. Međutim, veoma visoki i piskavi glasovi uopšte nisu registrovani kao privlačni.

Dobar smisao za humor

Koliko je ženama važno da je partner duhovit, da sa njim mogu da se zabavljaju i smeju, toliko suprotno ne važi. Izgleda da muškarci uopšte ne očekuju od žena da budu zabavne i one koje mogu da ih nasmeju nisu privlačne. Za razliku od onih koje se smeju njihovim šalama i koje njih smatraju veoma zabavnim i duhovitim. Pa, ako ste veoma duhoviti i britki, to vam nije plus u muškom svetu. Muškarci ne žele da vi budete vrlo duhoviti, već da smatrate da su oni duhoviti i da delite njihov smisao za humor – oni su komičari u vezi. Vaša duhovitost vas kvalifikuje jedino za kratkoročnu avanturu, ili za platonsko prijateljstvo. Nije fer? Nije.

Zamamne grudi

U svetu u kome žene masovno koriguju veličinu grudi (povećavaju je) kako hirurškim intervencijama, tako i grudnjacima sa umecima i podizačima, uzima se zdravo za gotovo da su velike grudi atraktivne – što veće, to bolje.
Iznenađujuće, istraživanja su pokazala da to uopšte nije slučaj – uprkos stereotipu, muškarcima su najprivlačnije grudi srednje veličine, opisane kao „ni prevelike, ni premale“.

Мladalačko lice bez bora

Ako ste uvereni da ste sa godinama sve manje dopadljivi i da je samo sveže lice glatke kože bez bora privlačno, grešite. Možete prestati da strahujete da ćete sa godinama izgubiti dopadljivost i da se više nikome nećete sviđati. Ima mnogo muškaraca koji preferiraju zreliji izgled kada je u pitanju izbor dugoročnog partnera. Muškarci čije su majke bile starije od 30 godina kada su ih rodile, često smatraju da su starije žene privlačnije od mlađih i pretpostavlja se da je razlog tome iskustvo povezivanja koje imaju sa svojim majkama.

Naslovna fotografija: instagram.com/starsouls_

Brankica Milošević

Comments