Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/3

Znaš i sama kako to ide, što bi rekla ona poznata (strah me je da kažem čija jer se sa time dosta manipuliše kako kome odgovara da je šta ko rekao) rečenica: sve što volim je ilegalno, nemoralno ili goji. Uvek volimo ono što ne bi trebalo i želimo da imamo ono što ne smemo ili ne možemo. E, takva slična situacija je i sa onim filmovima koji su odmah po izlasku zabranjeni ili zbog eksplicitnog sadržaja ili previše kontroverznih tema religije, politike, seksualnosti, nasilja, koje obrađuju. Međutim, kako to i biva, svaki publicitet je dobar publicitet pa su tako neki od ovih filmova postali jedni od najtraženijih i popularnijih u istoriji kinematografije dok su drugi ostali zabrinjavajuće malo gledani. Svakako, i jedne i druge povezuju dve činjenice: da su bili zabranjeni u nekom trenutku, i to da su u pitanju zaista dobre i kvalitetne priče koje treba da se nađu i nalaze se na mnogim top listama.

Na Zapadu ništa novo (1930)

Jedan od prvih popularnih filmova koji se bave užasima rata. Urađen prema istoimenoj Remarkovoj knjizi “Na Zapadu ništa novo” donosi zastrašujuće realan prizor života sa linija fronta tokom Prvog svetskog rata, prvenstveno iz ugla jednog vojnika, premladog za sve sa čime se suočava, koji se tokom knjige i filma, sve više bolno upoznaje sa onim što rat jeste i šta čini od njega. Film je bio zabranjen u Nemačkoj, tokom 30-ih i 40-ih od strane nacističke partije zbog navodnih anti-nemačkih poruka koje je slao, ali i u Australiji i na Novom Zelandu zbog celokupne anti-ratne politike koju propagira.

Paklena pomorandža (1971)

Poznat po veoma eksplicitnim scenama nasilja, filma “Paklena pomorandža” Stanleya Kubricka sadrži neke od najpoznatijih i najcenjenijih scena koje su ovog režisera učinile imenom kakvo jeste. Film je smešten u distopijsku budućnost, gde je Alex, harizmatični protagonista sociopata, zbog svog nasilničkog ponašanja osuđen, uhapšen i podvrgnut ispitivanjima i terapijama, osmišljenim od strane vlade, u cilju sprečavanja kriminogenog ponašanja i društvenih eksceca. Zbog prilično realnih i zastrašujućih scena silovanja i nasilja, film je bio zabranjen u mnogim zemljama uključujući Irsku i Singapur u kojima je bio zabranjen preko 30 godina.

View this post on Instagram

A Clockwork Orange (1971) Hearts:8.5/10 Among all Stanley Kubrik's movies, I personally feel that this is the most controversial and disturbing. This dystopian crime drama uses metaphors, satire and symbolism which can be interpreted in many ways. While I loved the way it shows how Karma can be a real mean bitch, I believe the graphic violence(or ultraviolence), explicit sexuality and objectification of women in this movie will leave many watchers disturbed. However, it is a cinematic masterpiece and deserves the cult following it has gained over the years. Do you think it was Kubrick's best movie? Tell me… Alex (Malcolm McDowell): "It had been a wonderful evening and what I needed now to give it the perfect ending was a bit of the old Ludwig van." #aclockworkorange #aclockworkorange1971 #malcolmmcdowell #stanleykubrick #anthonyburgess #alex #dim #georgie #dystopian #ultraviolence #crime #drama #scifi #sciencefiction #classic #cultclassic #masterpiece #film #films #movie #movies #cinema

A post shared by FilmCrushOfficial (@filmcrushofficial) on

Editors choice