Znaš i sama kako to ide, što bi rekla ona poznata (strah me je da kažem čija jer se sa time dosta manipuliše kako kome odgovara da je šta ko rekao) rečenica: sve što volim je ilegalno, nemoralno ili goji. Uvek volimo ono što ne bi trebalo i želimo da imamo ono što ne smemo ili ne možemo. E, takva slična situacija je i sa onim filmovima koji su odmah po izlasku zabranjeni ili zbog eksplicitnog sadržaja ili previše kontroverznih tema religije, politike, seksualnosti, nasilja, koje obrađuju. Međutim, kako to i biva, svaki publicitet je dobar publicitet pa su tako neki od ovih filmova postali jedni od najtraženijih i popularnijih u istoriji kinematografije dok su drugi ostali zabrinjavajuće malo gledani. Svakako, i jedne i druge povezuju dve činjenice: da su bili zabranjeni u nekom trenutku, i to da su u pitanju zaista dobre i kvalitetne priče koje treba da se nađu i nalaze se na mnogim top listama.

Na Zapadu ništa novo (1930)

Jedan od prvih popularnih filmova koji se bave užasima rata. Urađen prema istoimenoj Remarkovoj knjizi “Na Zapadu ništa novo” donosi zastrašujuće realan prizor života sa linija fronta tokom Prvog svetskog rata, prvenstveno iz ugla jednog vojnika, premladog za sve sa čime se suočava, koji se tokom knjige i filma, sve više bolno upoznaje sa onim što rat jeste i šta čini od njega. Film je bio zabranjen u Nemačkoj, tokom 30-ih i 40-ih od strane nacističke partije zbog navodnih anti-nemačkih poruka koje je slao, ali i u Australiji i na Novom Zelandu zbog celokupne anti-ratne politike koju propagira.

Paklena pomorandža (1971)

Poznat po veoma eksplicitnim scenama nasilja, filma “Paklena pomorandža” Stanleya Kubricka sadrži neke od najpoznatijih i najcenjenijih scena koje su ovog režisera učinile imenom kakvo jeste. Film je smešten u distopijsku budućnost, gde je Alex, harizmatični protagonista sociopata, zbog svog nasilničkog ponašanja osuđen, uhapšen i podvrgnut ispitivanjima i terapijama, osmišljenim od strane vlade, u cilju sprečavanja kriminogenog ponašanja i društvenih eksceca. Zbog prilično realnih i zastrašujućih scena silovanja i nasilja, film je bio zabranjen u mnogim zemljama uključujući Irsku i Singapur u kojima je bio zabranjen preko 30 godina.

Comments