Upali ste u začarani krug zabrinutosti – što se više brinete, to se više brinete i brinete zbog toga što ne možete da prestanete da brinete… Vrtite se u tom krugu sve brže i luđe i osećate da će vam glava pući, ako briga ne popusti i ako se ne smirite. A što se više brinete da će vam se nešto desiti zbog tolikog naboja, to se više brinete. Začarani krug zabrinutosti je, zapravo, spirala koja se okreće i uvlači vas unutar sebe, tako da osećate da više niste svoji i da se ozbiljno odvajate od stvarnosti.

Teskoba, anksioznost, predosećanje katastrofa (koje se ne događaju), osećaj da stalno visite na ivici, razmišljanje o svim negativnim stvarima koje mogu da se dese, koje vam uništava radost zbog iščekivanja dobrih stvari – začarani krug zabrinutosti vam ne dozvoljava da se opustite i uživate u životu, drži vas zgrčene i u napetosti, sa osećanjem da ne smete da se opustite. Ako to uradite, ko zna šta će strašno tek onda da se desi? Počinjete da mislite da vaša briga ima svrhu – ona drži svet na okupu i ako vi prestanete da brinete, svet će se raspasti. Preveliki je to teret, za bilo koga, a osim toga, jasno vam je koliko to nadrealno zvuči. Rešite da prestanete da igrate glavnog božjeg pomoćnika, i pokušajte sa praksom koja vas može osloboditi iz začaranog kruga zabrinutosti.

Prepoznajte da vas je začarani krug zabrinutosti uvukao

Svesnost je uvek prvi i glavni ključ za sve što možete uraditi za sebe – dakle, prepoznajte taj začarani krug zabrinutosti. Vidite sebe u tom vrtlogu i malo posmatrajte sebe sa strane, kao što biste posmatrali nekog drugog ko se vrti ukrug, pokušavajući da izađe iz lavirinta koji postoji samo u njegovoj glavi. Uzmite u obzir upozorenja vaših bližnjih – neko vam je sigurno već rekao da se brine za vas, i da vam je potrebno da se malo opustite, možda da posetite lekara, da zatražite savet terapeuta. Budite svesni i toga da vas drugi (vaši bližnji) posmatraju sa strane stalno, kao što vi pukušavate da posmatrate sebe kada hoćete da budete objektivni i da oni često vide (mnogo pre nas) ono što nam promiče.

Prekinite ciklus

Ako prepoznajete začarani krug zabrinutosti, verovatno je to kod vas već postalo samoobnavljajući ciklus u kome ste zaglavljeni. Naučite da održavate pažnju u sadašnjem trenutku i pokušajte da se oduprete brižnim mislima (umesto da im se po navici prepuštate). To će biti veoma teško, ali to je nešto što samo vi sami možete da uradite za sebe. I možete sebi pomoći u tome – naučite da „izlazite iz glave“ i da se povezujete sa telom, sa čulnim i opažajnim svetom u sebi i oko sebe, da biste se uzemljili i preusmerili fokus. Usmerite svoju pažnju na stvari koje možete videti, čuti, dodirnuti – kada to radite izvesno vreme, shvatate da možete prekinuti začarani krug zabrinutosti, uz malo truda i korisnih alata.

Pročitajte i ovo: Vežbe disanja za osobe koje se bore sa anksioznošću

Praktikujte meditaciju

Meditacija je jedan od tih alata koji vam pomažu da steknete kontrolu nad svojim mislima i da se usidrite u sadašnjosti. Takođe vam može pomoći da manje brinete, odnosno, da smanjite snagu brige, da lakše i brže prepoznajte začarani krug zabrinutosti i da iz njega svesno izlazite. Čak i sa samo desetak minuta meditacije dnevno, postaćete smireniji, usredsređeniji i manje nervozni. Ali, da biste imali trajne koristi od ove prakse – potrebno je da je praktikujete redovno.

Začarani krug zabrinutosti zatvoren je strahovima

Strahovi su ono što zatvara taj začarani krug zabrinutosti, sa svih strana. Čim pomislite da ste ugledali izlaz, otkrivate da tamo vreba određeni strah – ne možete pobeći od tih strahova, koliko god trčali ukrug. Ali možete prestati da pokušavate da pobegnete, stati i početi da se suočavate sa svojim strahovima. Kada ih upoznate, počnete da komunicirate sa njima i shvatite odakle potiču, shvatate zašto su tu i samim tim oni postaju manje strašni i lakše ih se možete osloboditi. Ukoliko to ne možete da uradite sami, tražite pomoć terapeuta (prihvatite savet prijatelja!), grupe za podršku, duhovnog vođe – obratite se nekome kome verujete i počnite da radite na suočavanju sa svojim strahovima i na razbijanju začaranog kruga zabrinutosti.

Šta dolazi nakon začaranog kruga zabrinutosti

Kako ćete znati da ste uspeli da izađete iz petlje? Počećete da osećate smirenost i opuštenost, isprva ponekad, dok ste zaokupljeni nekom tehnikom suočavanja, meditacijom, razgovorom. A zatim sve češće – proći će pola dana, na ne osetite da vas kovitlac strepnje usisava i odnosi. Sve češće ćete uspeti da se oduprete (često i nećete) i naučićete da uočite približavanje kovitlaca „perifernim vidom“ i da mu se sklonite sa puta. I bićete sve bolji u tome. Nikada nećete potpuno prestati da brinete, jer je to normalno ljudsko stanje, ali upoznaćete mir i moći ćete da uživate u njemu – jer je i to normalno ljudsko stanje, koje zaslužujete da iskusite.

Pročitajte i ovo: Šta je ruminacija i kako da je zaustavite?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments