Koji grad je vaš? Ne mislim na grad u kom sada živite ili ste u njemu odrasli, nego na grad koji ste pri prvom susretu prepoznali kao svoj. Osetili ste da tu pripadate iako ne znate ni gde je najbolja kafa, sa kog mesta se najlepše vidi zalazak sunca, niti gde se prodaje najbolji burek u pola noći. Možda se niste ponovo vratili tamo, ali u svakom maštanju sebe zamišljate upravo u tom gradu.

1 mostar 1 Zaljubi se u Mostar
2 mostar 1 Zaljubi se u Mostar

Stari most

Mostar je moj. Volim da verujem da sam ga nasledila od babe. Zajedno sa vunenim ćilimom, džemperom i posteljinom na velike narandžaste cvetove. Sve to sam ponela sa sobom, ali njega nisam mogla. Zato mu se često vraćam. Godišnje makar jednom. I svaki put se u njemu sve više osećam kao kod kuće.

3 mostar 1 Zaljubi se u Mostar
4 mostar 1 Zaljubi se u Mostar

Stari most

Odlazim tamo kolima, jer toliko toga ima za obići u okolini i auto je najbolje sredstvo za stizanje svuda. Već posle Sarajeva kada se zavučete u kanjon Neretve počinje priprema za ono što vas u Mostaru čeka. To su kamen, miris smokve, vrućina kakvu još niste doživeli na Balkanu i još mnogo kamena.

5 mostar 1 Zaljubi se u Mostar 6 mostar 1 Zaljubi se u Mostar

Kada se spustite u stari grad svi putevi vas vode na Stari most, on je centar, glavno obeležje. Možete ga posmatrati sa jedne obale, sa druge obale, odozdo, sa jednog mosta uzvodno, sa drugog mosta nizvodno, sa ponekih krovova i terasa. Znajte da u Mostaru nema dana sa manjom frekvencijom turista, dok sa većom ima, pa ukoliko želite da izbegnete gužvu na mostu, i napravite koju fotografiju kao iz časopisa – poranite! Veče vam neće biti od pomoći, ali rano jutro ume da sarađuje.

7 mostar 1 Zaljubi se u Mostar
8 mostar 1 Zaljubi se u Mostar

Tekija u Blagaju i izvor Bune

Comments