Postoje različite vrste ljubavi i mnoge ste doživeli i iskusili. Znate da ljubav koju osećate prema roditeljima nije ista kao ona koju osećate prema partneru. Ali možda niste svesni da možete doživeti različite vrste ljubavi u okviru jednog odnosa, i da, kako odnos napreduje, to upravo i treba da se događa. Odnos može početi zaljubljenošću, ali ako ona ne preraste u vezanost i prijateljstvo, odnos neće napredovati i razvijati se. 

Kada govorimo o zaljubljivanju, mislimo na romantičnu ljubav u čijoj svetlosti je osoba zapravo „predmet“ naše čežnje, kome pripisujemo razne divne osobine. Načelo romantične ljubavi je da želite da osvojite nešto divno i udaljeno, što vam ne pripada – preplavljeni ste čežnjom, dok predmet ljubavi ostaje pod svetlucavim velom koji dozvoljava svaku idealizaciju. Ako vam je naklonost uzvraćena, ona dolazi u talasima ili nagoveštajima i stvara se neka vrsta tunela kroz koji se povezujete – svetlost je na oba kraja, a sve drugo je u mraku. 


U romantičnoj ljubavi, odnos se zasniva na hemiji i površnoj kompatibilnosti. Vaša prva procena romantičnog partnera je vrlo jednostavna – da li vas privlači i imate li dovoljno zajedničkog, da možete neko vreme da provedete zajedno. Ono presudno će verovatno biti samo jedan, ograničen deo – možda njegov dobar izgled, ili kultura kojoj pripada (muzika, društvo, interesovanja). To nešto ćete videti kao najvrednije i želećete da to bude deo vašeg života. 

Drugi trik romantične ljubavi je popunjavanje praznine – postoji razlog zašto smo zavisni od određenih vrsta odnosa. Hemija koja se odvija u glavi, slična je onoj pri uzimanju droga, lekova ili stimulansa. Onda, postoje očekivanja – očekujemo da romantični partner da svrhu i ispunjenost, sigurnost i smisao našem životu. Ali, romantična ljubav nije ona na kojoj gradite životni odnos i trajno partnerstvo. 

Comments