Ukoliko si fan britanske kraljevske porodice i generalno voliš istoriju, onda je serija The Crown pravi izbor za tebe!

Netflix drama fokusirana na život kraljice Elizabeth II, koja još uvek vlada Ujedinjenim Kraljevstvom (United Kingdom) je posebno zanimljiva jer se bavi isključivo njenim životom od trenutka kada je preuzela presto i stavila tu famoznu krunu na glavu.

Prva sezona prati period od 1947. do 1955. godine tokom kojeg se kraljica Elizabeth udala za Philipa, vojvodu Edinburgha, a njena sestra Margaret raskinula veridbu pod Elizabethinim pritiskom iako je za istu najpre dobila “dozvolu”. Druga sezona već pokriva period od Suez krize 1956. godine kroz odlazak u penziju kraljičinog trećeg premijera Harold Macmillana 1963. godine, pa sve do rođenja princa Edwarda 1964. godine.

Postoji interesantan zaplet kada je u pitanju ova serija, a to je da se svake dve sezone menja kompletna glumačka postava. S obzirom na to da svaka sezona pokriva period od oko deset godina života kraljevske porodice, kako bi bilo vizuelno i realno prikazano na ekranu, tako se menja postava. U prve dve sezone je fantastična Claire Foy tumačila ulogu kraljice Elizabeth za koju je odnela i Golden Globe, pored Screen Actor Guild nagrade. Pored Claire, među glavnim ulogama su se našli još i Matt Smith kao princ Philip, Vanessa Kirby kao princeza Margaret, Eileen Atkins kao kraljica Mary (baka kraljice Elizabeth) i mnogi drugi…

U predstojećoj trećoj sezoni čija premijera je zakazana za 17. novembar, glavnu ulogu iliti ulogu kraljice će tumačiti Olivia Colman koja je dobila ove godine svog prvog Oskara, a u glumačkoj postavci će se naći još i Tobias Menzies kao princ Philip, Helena Bonham Carter kao princeza Margaret, Josh O’Connor kao princ Charles.

Comments