Čim su ljudi otkrili slobodno vreme, izmislili su još nešto što će im to vreme učiniti prijatnijim. Lek protiv dosade, stresa i bola, sredstvo koje nam pomaže da se bolje provedemo, verni prijatelj u dobru i zlu – alkohol!

Skoro da se ne može zamisliti luda zabava bez ukusnih koktela. Oni čine ljude prijatnijim, pričljivijim i zabavnijim.

Ali da li ste znali da iza najpopularnijh koktela stoje zanimljive priče o njihovom nastanku?

Bloody Mary

Koktel poznat kao lek protiv mamurluka, koji se obično pije posle pijanke, jer poznato je da se klin klinom izbija. Ovaj koktel koji sadrži vodku, sok od paradajza i začine dobio je naziv po kraljici Mariji (“Krvavoj Mariji”), koja je bila poznata po surovosti.

Bloody Mary e1389818039451 Zanimljivosti o koktelima: Legende pričaju priču

Džin-tonik

Britanski vojnici koji su se borili u Južnoj Aziji imali su velikih problema sa borbom protiv malarije. Međutim oni su imali tonik koji sadrži kinin, sastojak koji je veoma efikasan u borbi protiv ove bolesti. Ali pošto im se ukus tonika nije dopadao, mešali su ga sa džinom kako bi učinili ovaj napitak podnošljivim.

Manhattan

Kao što je Martini koktel za ljubitelje vodke, tako je Manhattan sjajan izbor za ljubitelje viskija. Sadrži viski i vermut. Po legendi, za koju se ispostavilo da ipak nije tačna, ovaj koktel je napravljen po ukusu majke Vinstona Čerčila.

Mojito

Ovaj koktel kao bazu sadrži beli rum, a bio je omiljen među moreplovcima zbog osvežavajuće limete i sveže nane koju sadrži. Po legendi ovaj koktel, koji dolazi sa Kube, pomaže u borbi protiv skrobuta, zato su ga moreplovci toliko i voleli.

Limes e1389818485999 Zanimljivosti o koktelima: Legende pričaju priču

Cosmopolitan

Kosmo je koktel na bazi vodke i pored nje sadrži još samo sok od brusnice, triple sec liker i sok od limete. Izmislila ga je gej zajednica u Masačusetsu sedamdesetih godina prošlog veka.

Lenka Gatić

Comments