Znate za ono nepisano pravilo – ako imate ravnu kosu, želite kovrdžavu i obrnuto. Srećom, postoje različite alatke za stilizaciju kose, kao što su presa ili figaro, ali moramo paziti na koji način ih koristimo. Zaštita kose od toplote ključna je pri njenoj stilizaciji, a u ovom tekstu govorićemo o tome koje su temperature alatki za stilizovanje optimalne, u odnosu na različite tipove kose. Kosu, naravno, možete štititi i preparatima koji će umanjiti štetno dejstvo toplote kojoj izlažete kosu, ali svakako bi bilo korisno da znate do koje temperature možete ići – ako želite da zadržite zdravlje i sjaj svoje kose. Poznato je da je kovrdžava kosa često jača od ravne, a mi vam otkrivamo kakva je izdržljivost na toplotu svake od njih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Femme Fatale (@onparledemode)

Zaštita kose od toplote – tips & tricks

Presa i figaro – prvenstveno upoznajte svoj tip kose

Prvenstveno, razmislite o tome koliko ste zapravo upoznati sa svojim tipom kose? Osobe sa talasastom kosom često misle da je njihova kosa ravna, pa vam predlažemo da primenite curly hair rutinu i otkrijete imate li prirodne talase. Zatim, u odnosu na to da li vam je kosa ravna, talasasta ili kovrdžava – određujete adekvatnu temperaturu. Ravna i talasasta kosa uglavnom su mekše i odlikuje ih tanja dlaka, što znači da ih možete tretirati manjim temperaturama, dok su za kovrdžavu pogodne i malo veće temperature, jer je u suprotnom nećete uspešno stilizovati. Dodatno, obratite pažnju na temperaturu ako je vaša kosa hemijski tretirana, odnosno ofarbana. U tom slučaju, predlažemo što manje stilizacije, na što manjoj temperaturi. Optimalna temperatura za stilizaciju kose kakvu ima većina ljudi je oko 175 stepeni celzijusa, a odatle možete napredovati ka višim temperaturama (ili nižim, ako vam je kosa tanka i oštećena).

Temperatura za tanku, ravnu kosu

Tanka, ravna, oštećena ili retka kosa izuzetno je osetljiva na toplotu, što znači da je i srednja temperatura od 175 stepeni celzijusa za nju prejaka. Zato vam predlažemo da kosu štitite preparatima pre same stilizacije, a zatim da temperaturu ne dižete na više od 150 stepeni. Takođe, pokušajte da izbegnete stilizaciju toplotom kad god je to moguće i odaberite neki od načina da kosu stilizujete bez toplote – kao što je, na primer, uvijanje kose oko pojasa od bademantila preko noći. Takođe, uvek dobro raščešljajte kosu nakon stilizacije, a zatim se pobrinite za nju korišćenjem maske za kosu u nekom od narednih dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Femme Fatale (@onparledemode)

Pročitajte i: Evo zašto će bakarna boja kose biti trendi u 2023.

Temperatura za talasastu kosu

Talasasta kosa je nešto izdržljivija od ravne, ali i dalje ne toliko koliko izuzetno kovrdžava kosa. Zato, talasastu kosu najbolje da stilizujete na temperaturama između 150 i 200 stepeni celzijusa – u zavisnosti od toga koliko vam je kosa gusta, jaka i zdrava. Što je dlaka jača i kosa gušća – to se možete duže upustiti u stilizaciju na višim temperaturama. Svakako, zaštita u vidu spreja protiv toplote je i dalje poželjna, a pokušajte i da poštedite kosu prečeste stilizacije. Ukoliko želite da vam talasasta kosa bude u potpunosti ravna, možda bi trebalo pre da se odlučite za tretman keratinom, nego da je ispravljate presom na svakih nekoliko dana.

Temperatura i zaštita od toplote za kovrdžavu kosu

Ako je vaša kosa izuzetno kovrdžava, možete je stilizovati (a verovatno ćete i morati), na višim temperaturama – do čak 250 stepeni. Kovrdžava kosa je uglavnom jaka i gusta, što znači da je teško promeniti njen originalni oblik. Iako je ovaj tip kose izdržljiv, svakako vam ne preporučujemo da ne menjate njegovu teksturu prečesto – jer će vam kosa biti još suvlja na krajevima, a verovatno će i izgubiti onaj najlepši, prirodan oblik lokni. Takođe, sprej za zaštitu od toplote je poželjan pre svakog stilizovanja.

Pročitajte i: Evo kako da se rešite ispucalih krajeva

Naslovna fotografija: instagram.com/onparledemode

Jovana Pantić

Comments