S obzirom na to da nam se uskoro približavaju prolećni praznici, a sa time i slobodni dani, mnogi od nas će poželeti da odu na putovanje. Bilo da je u pitanju istraživanje zemlje u kojoj živite ili ćete se pre odlučiti za dalju destinaciju, trebalo bi da zaštitite svoje zdravlje u toku prolećnog putovanja.

Putovati u prolećnom periodu može da bude idealna prilika da posetite svoje najbliže ili da se upoznate sa novom državom. Ipak, putovanje ovog tipa može da bude i izazov. Bilo koji faktor može da utiče da aerodromi budu prepuni, a ukoliko je vreme loše, može se desiti da letovi kasne ili budu otkazani. Informacija koju je dobro držati kao podsetnik jeste da jednom od deset putnika koji lete međunarodnim letovima mora da bude pružena medicinska pomoć.

Kako biste smanjili potencijalni stres i rizik od zdravstvenih problema dok ste van kuće, donosimo vam pet načina da zaštitite svoje zdravlje u toku prolećnog putovanja. Držite ih se prilikom svake pripreme za put i opustite se onako kako bi trebalo.

Predvidite potencijalne zdravstvene probleme

Pre nego što krenete na putovanje, nekoliko dana pre polaska zakažite pregled kod lekara opšte prakse kako bi vas pregledao. Sa svojim lekarom možete razgovarati i o destinaciji na koju ste se uputili, kao i zaštiti na tom putovanju, ali i o potencijalnoj vakcinaciji. Takođe, spakujte paket prve pomoći, ali razmislite i o tome da ponesete osnovne lekove protiv bolova, zalihe prve pomoći, čepove za uši, sredstva za zaštitu od sunca i za lečenje opekotina, lekove protiv mučnine i sprej za zaštitu od insekata.

Pročitajte i: Kako da odredite koliko stvari, zapravo, treba da spakujete za put?

Dopunite lekove

Pre svakog putovanja, dobra ideja je da dopunite lekove i spakujete još doza u slučaju da letovi kasne. Pojedine apoteke mogu imati ograničeno radno vreme u toku praznika, zato se unapred pripremite i kupite doze koje su vam potrebne. Kad jetputujete avionom, uvek spakujte lekove u ručni prtljag da biste mogli što pre da im pristupite. Za međunarodna putovanja, obavezno proverite koja su ograničenja za lekove u zemlji u koju putujete. Tako ćete izbeći rizik od zaplene lekova kada se iskrcate iz aviona.

Ublažite uticaj jet laga

Svaka osoba koja je putovala avionom se na određeni način suočila sa posledicama jet laga. Kako biste izbegli ovaj scenario, odmarajte pre putovanja i pijte vodu – pre, u toku i nakon iskrcavanja iz aviona. Na taj način ćete smanjiti šansu da dehidrirate dok se nalazite u kabini. Zatim, potrudite se da dobijate dovoljno sunčeve svetlosti u toku dana. Na taj način ćete pomoći svom unutrašnjem satu da se resetuje i podstakne bolji odmor u toku noći. Pravilan san može pomoći u jačanju imunološkog sistema, boljem regulisanju apetita i oporavku od povreda.

Ostanite aktivni

Istraživanja su pokazala da je redovna fizička aktivnost odličan način da smanjite nivo stresa i poboljšate svoje raspoloženje. Uključite malo više fizičke aktivnosti dok razgledate neku od svetskih metropola ili obilazite izabranu atrakciju. Upravo je ovo jedna od strategija da ostanete aktivni, jer mnoga mesta nude pešačke ili biciklističke ture koje mogu biti relativno pristupačne, informativne i zabavne. Pre putovanja, možete pronaći aplikaciju za fitnes koja vam odgovara. Aplikacije ovakvog tipa sadrže na hiljade vežbi, od intervalnog treninga visokog intenziteta do joge i meditacije.

Uplatite putno osiguranje

Pre putovanja, odvojte vreme da pregledate svoj plan zdravstvenog osiguranja i potvrdite šta sve uključuje. Svi znamo da naši osnovni paketi ne sadrže polisu za međunarodno osiguranje, te se mora naknadno uplatiti. Naravno, postoje različiti paketi koji pokrivaju drugačije intervencije i preglede, zato odaberite onu vrstu putnog osiguranja koja vam najviše odgovara.

Bilo da putujete zbog posla ili u privatne svrhe, ispratite ove smernice jer su dobri načini da zaštitite svoje zdravlje u toku prolećnog putovanja.

Pročitajte i: Znamenitosti Sicilije koje morate da posetite – a evo i zašto

Naslovna fotografija: instagram.com/travelanddestinations

Marija Gavrilović 

Comments