Spoiler alert: Da, zaštitni faktor vam je potreban svakog dana, a u nastavku saznajte i zašto!

Sigurno ste se u danima koji nisu topli i kada se sunce skriva barem jednom zapitali da li je u redu da preskočim kremu za sunčanje? Ili, šta je sa oblačnijim, hladnijim danima, ili danima kada vam je vreme provedeno napolju ograničeno? Istražili smo i tu smo da vam otkrijemo zašto je krema za sunčanje uvek potrebna!

Šta znači SPF?

Pre svega, hajde da se pozabavimo samom skraćenicom SPF, za koju ste svi sigurno čuli.  SPF je engleska skraćenica za Sun Protection Factor, što na našem jeziku označava faktor zaštite od sunca i nivo zaštite koji proizvod pruža od sunčevih UV zraka. Svakodnevno nanošenje SPF proizvoda pomaže da vaša koža izgleda sveže i da se oseća zdravo.

SPF proizvodi su posebno važni tokom letnjih meseci kada je sunce najjače. Čak i u oblačnim danima, sunčevi zraci i dalje mogu oštetiti vašu kožu. SPF proizvodi pružaju fizičku barijeru koja pomaže u zaštiti vaše kože od sunčevih UV zraka. Takođe apsorbuju ili reflektuju sunčeve zrake, što ih sprečava da prodru u vašu kožu.

Zaštitni faktor dolazi u različitim formulacijama, uključujući losione, kreme, sprejeve i gelove. Važno je odabrati onu koja odgovara vašem tipu kože. Na primer, ako imate suvu kožu, trebalo bi da potražite SPF koji hidrira. Ako imate masnu kožu, trebalo bi da potražite SPF koji je bez ulja i nekomedogen (ne izaziva bilo kakva ispunjenja pora na koži, koja mogu uzrokovati bubuljice na licu ili akne). Takođe je važno odabrati SPF proizvod sa odgovarajućom SPF ocenom. Za optimalnu zaštitu preporučuje se ocena od 30 ili više. Takođe je važno da ponovo nanesete svoj SPF svaka dva sata ili nakon plivanja ili znojenja.

Pročitajte i ovo: Kako da smanjite crvenilo lica – prema rečima stručnjaka

Šta označavaju SPF brojevi?

SPF brojevi se kreću na skali od 2 do 50+. Na tržištu možete pronaći SPF 15, SPF 20, SPF 25, SPF 30, kao i SPF 50, između ostalog. Pronaći ćete i balzam za usne sa SPF-om. Brojevi su zasnovani na nivou zaštite koju nude. Kao takav, verovatnije je da će zaštititi proizvod sa SPF-om praćen većim brojem od proizvoda sa nižim SPF-om.

Da li treba da nosite zaštitni faktor svaki dan? Da li je to preterano?

Svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje na područja izložena suncu je nužno – ne preterano. Sunčevi UV zraci su moćni, a samo 15 minuta napolju dovoljno je da izlaganje izazove oštećenje i dugoročno potencijalno rak kože. Ne možete se jednostavno izlagati suncu napolju. Da li ste znali da postoji starija studija (iz 2010) koja je pokazala da se rak kože kod muškaraca češće javlja na levoj strani. Zbog čega? Odgovor je zato što je to strana koja im je izložena suncu prilikom vožnje!

Još jedna studija iz 2016. godine pokazala je da vetrobranska stakla blokiraju oko 96 procenata UVA zraka. Međutim, pojedini bočni prozori mogu blokirati samo 44 procenta. Takođe, karcinomi uzrokovani izlaganjem suncu mogu biti agresivni i fatalni ako se ne leče. Ali, prevencija je najbolji lek.

Stručnjaci preporučuju da se zaštitni faktor nanosi svakog dana na lice, vrat, grudi, uši, šake i ruke, kako biste sprečili dugotrajna oštećenja od sunca. S tim u vezi, trebalo bi da uključite kremu za sunčanje u svoju jutarnju rutinu nege kože.

Kome treba krema za sunčanje?

Bukvalno svima. Bez obzira na ton, tip, boju, osetljivost kože, krema za sunčanje sa odgovarajućim SPF-om treba da bude deo vaše rutine nege kože!

Benefiti zaštitnog faktora (kreme za sunčanje)

Zaštita od raka kože je često citirani razlog za svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje – i to sa dobrim razlogom. Pregled iz 2020. sugeriše da krema za sunčanje smanjuje rizik od melanoma i nemelanomskog raka kože. Međutim, postoje i druge prednosti korišćenja kreme za sunčanje: odlaganje znakova starenja, kao što su bore, zatim sprečavanje promene boje kože, kao i zaptita od plave svetlosti. Bore su, takođe, jedan od znakova da bi redovna upotreba zaštitnog faktora mogla pomoći u odlaganju. Takođe, krema za sunčanje pomaže u izbleđivanju ožiljaka.

Sve u svemu, zaštitni faktor je važan deo vaše svakodnevne rutine nege kože. Pomaže u zaštiti kože od štetnih sunčevih UV zraka, koji mogu izazvati prerano starenje i rak kože. Odabirom odgovarajućeg proizvoda za vaš tip kože i ponovnim nanošenjem na svaka dva sata, možete uživati u sunčevim zracima bez brige o potencijalnom oštećenju vaše kože.

Pročitajte i ovo: Parabeni u kozmetici – sve što treba da znate o njima

Naslovna fotografija: pinterest.com/sacredmamaorganics

Nenad Grubanoski

Comments