Ako se nalazite među onim (velikim) postotkom žena koje imaju problema da dostignu orgazam prilikom odnosa, retko ga dostižu, ili uvek izostaje, za vas seksualno uživanje uglavnom predstavlja napor, stres i frustraciju, što utiče na partnera i partnerske odnose u celini. Mnoge žene koje retko doživljavaju orgazam, kažu da im je seks uzbudljiv, zabavan i prijatan i da izostanak orgazma ne doživljavaju traumatično, ali da to opterećuje njihove partnere, koji bi želeli da im priušte vrhunski užitak. Mnoge druge prosto izbegavaju seks, jer je, umesto zadovoljstva i opuštanja, izvor stresa i napetosti.

Koji su najčešći uzroci izostanka orgazma i šta da radite, da biste rešili ovaj problem?

Imate nerealna očekivanja

Možda nemate dovoljno iskustva, ili smatrate da vaše iskustvo nije relevantno, zato što vam se nikada ne dešava ono što gledate u filmovima, o čemu ste čitali u knjigama i na čemu ste izgradili romantična očekivanja, koja nemaju veze sa realnošću. Očekujete da će orgazam biti erupcija, eksplozija, vatromet koji će vas potresti do srži, a nikako da doživite taj spektakularni emotivni i ekstatički uzlet. Vaša iskustva su relevantna i ona se razlikuju od iskustva vaših prijateljica – možda vaš orgazam nije tako potresan, ogroman i sveprožimajući, ali ste svakako u stanju da uživate u vođenju ljubavi.

Previše ste napeti

Ukoliko nema fizičkih, ovo je najčešći uzrok izostanka orgazma. Previše ste napeti i verovatno vam treba mnogo vremena da biste se opustili i doveli u odgovarajuće raspoloženje, da možete da otpustite kontrolu i da se prepustite uživanju. Nemojte juriti za orgazmom, savet je stručnjaka, već nastojte da se opustite i da osetite svaki momenat onoga što se dešava. Partner koji ima razumevanja i spreman je da se potrudi, mogao bi da bude deo rešenja – da vam pruži opuštajući tretman, masažu, predigru onoliko dugu, koliko vam je potrebno, dok ne budete potpuno opušteni i spremni za finiš. U mentalnom smislu – otpuštanja kontrole i telesnog prepuštanja – može vam pomoći meditacija, joga, vežbe disanja, rad sa terapeutom…

Niste povezani sa partnerom

Ovde prepreka može da se pojavi sa fizičkog, jednako kao i sa emotivnog nivoa – možda imate prisan i topao odnos i veoma se volite, ali kada dođe do pitanja fizičke ljubavi, ona se ne odvija na tom nivou. Možda partner ima pornografske sklonosti koje vas odbijaju, a kojima pokušavate da se prilagodite, jer on ne razume šta je ono što vi tražite u seksu i kako to da vam pruži. Takođe, oboje možete biti mentalno i emotivno odsutni ako ste pod stresom i pokušavate da se bavite seksom da biste se oslobodili pritiska, ali, na tom nivou, “odrađivanje” vam samo stvara dodatni pritisak. Nedostatak hemije može biti uzrok vaše neuključenosti, a hemija može izostati zato što svog partnera jednostavno ne volite dovoljno, niste sa njim emotivno povezani, iako postoje druge veze među vama, zbog kojih imate dobar odnos, koji ne želite da kvarite. Možda možete da prihvatite osrednji seks i češće izostajanje pre nego doživljavanje orgazma, ali vodite računa – nezadovoljstvo se nesvesno nagomilava i postaje toksično.

Comments