E sad, kako uspostaviti taj redosled? Mislim da slobodno možete da odbacite ljubav iz nižih razreda osnovne škole, ne zato što su osećanja bila manje intezivna, nego što vaša tadašnja ljubav verovatno nije imala pojma kakva osećanja u vama izaziva, niti ih je uzvraćala. Osećanja su uvek ista – ali naša sposobnost da ih integrišemo, kanališemo, kontrolišemo, usmerimo, podelimo, transformišemo, značajno se promenila od osnovne škole. Ili bi barem trebalo da jeste. Dakle, sledeće ljubavi idu sa buđenjem polnosti, sa prvim poljupcima i ozbiljnim vezama koje traju čak i po dva meseca. Koju od njih ćete računati? Ono kad ste najzad spavali sa dečkom? Ili će to biti ipak neko drugi? Sami odredite, prema onome kako ste se osećali i koliko vas je držalo. Neke pubertetske ljubavi koje kao veza prođu za par meseci ostanu da žive u nama decenijama, da svetle poput svetionika i opredeljuju čitav naš ljubavni život, celog života.

Sada, kad ste locirali prvu ljubav, pronađite drugu. To je mnogo jednostavnije, jer vam je možda pri ruci, to jest, upravo je proživljavate. I sigurno sasvim dobro znate koliko i na koje se sve načine razlikuje od prve ljubavi i zašto je bolja.

ljubav1 Zašto je druga ljubav bolja od prve? (BLOG)

Prva ljubav je uvek nedovr…

A te tri tačke ostave u srcu trag meteora, koji postepeno ispune isceljujuća mora raznih osećanja, iz kojih izmile živi organizmi naših htenja, koja nasele obale naše duše i sa njih pecaju u tim vodama, do kraja našeg života. Ponekad upecaju tačku.

Nedovršenost prve ljubavi je ono što će nas progoniti i goniti, izazivati i zavoditi, dozivati nas, gurati i vući ka osećanju ispunjenja, celovitosti, zaokruženosti. Ka tačkama promene, prelomnim tačkama, ka svemu što se doživi i potroši. Jedna nedovršenost u nama, zahtevaće od nas da naučimo da završavamo svoje doživljaje, da potrošimo svoje zalihe, da ispraznimo svoje kapacitete. Kad nađemo drugu ljubav, odahnemo. Jer u njoj smo upecali tačku. Nema veze što će se i ta veza verovatno završiti, poenta nije u poenti, nego u priči. Važno je da doživimo sve što se može doživeti sa nekim koga volimo. Ushićenja i sumnje, svađe i mirenja, dosadu i zainteresovanost, udaljavanje i ponovno spajanje, upoznavanje i povezivanje, zasićenost, izneveravanje, brigu i očajanje, još upoznavanja i dubljeg povezivanja. Sve do kraja. Do tačke.

Comments