Hot topics

Feel&Taste: Ideja za malo drugačiji vikend u Sloveniji

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako da pobediš neizvesnost i prevaziđeš strah od budućnosti?

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

1/2

Duhovni učitelji stalno ističu kako je zahvalnost isceljujuća i kako je neophodno da je praktikujemo na dnevnom nivou. Osećanje zahvalnosti podstiče sve pozitivno u nama – prihvatanje, ljubav, kreativnost, spontanost, a sva ta dobra energija održava naše mentalno i fizičko zdravlje i ravnotežu.

Psiholozi imaju drugačiju terminologiju i načine saznanja, ali suština je ista – zahvalnost je lekovita i dragocena na mnogo načina. Neka istraživanja bila su usredsređena na izražavanje zahvalnosti u bliskim odnosima i utvrdila su da jednostavno „hvala“ izrečeno iskreno, jača spone među bliskim osobama, osnažuje poverenje i bliskost.

Zahvaljivanje i navika ljubaznog i pozitivnog ophođenja među partnerima povećava osećanje zadovoljstva i sklada u vezi, ali istraživanja su uočila još jednu bitnu komponentu. Izražavanje zahvalnosti utiče na nivo odgovornosti među partnerima, kao i među prijateljima i rođacima.

Kada izrazite zahvalnost, vaš mentalni fokus je na dobrim stvarima koje ta osoba čini za vas – vidite je u pozitivnom svetlu, baš onako kako savetuju i duhovnici i psiholozi. Držanje pažnje na dobrim i pozitivnim stvarima, neguje i održava odnose – inače smo u opasnosti da ljubav, razumevanje i podršku uzimamo zdravo za gotovo, dok svoju energiju trošimo na kritiku i negodovanje zbog stvari koje nam se ne sviđaju. Negativnost u odnosima može da preuzme, da postane dominantna i da zatruje odnose, koji bi mogli da budu stabilni i ispunjavajući, ako bismo ih negovali pozitivnošću.

Editors choice