Osećati se neprijatno – nije prijatno. Ali, to osećanje neprijatnosti ne možete izbeći, jer se ono uključuje automatski, kao neki sistem ranog upozorenja na nešto na šta treba da obratite pažnju. Nelagodnost možete iskusiti na dnevnom nivou, u rasponu od od osećaja na ivici svesti, koji možete ignorisati, do osećanja neprijatnosti koje jedva podnosite, ili koje vas tera da odmah nešto preduzmete. Ponekad je to prosto „hvatanje signala“ – osećate neprijatnost koja je „u vazduhu“, napetost i neprijatne emocije kojima drugi zrače. Ponekad osećate nelagodnost jer morate da radite nešto što vam se ne radi, ili se suprotstavljate očekivanjima i zahtevima drugih, ili osećate krivicu, jer nešto niste uradili kako ste mogli.

Koliko god se trudili da ostanete pozitivni i da izbegnete neprijatna osećanja, kao i neprijatne i konfliktne situacije, to ne uspeva, jer je neprijatnost tu, podrhtava kao skala na kompasu i pokazuje vam u kom se pravcu krećete – upozorava vas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Nelagodnost vam služi za orijentaciju. Ako ste u ulozi fine osobe, one koja čini usluge i svima je oslonac, i ako pokušavate da izađete iz tog okvira, osećaćete se neprijatno, jer će drugi negodovati – neće vam pružiti podršku u rušenju obrasca ponašanja. Ukoliko imate oko sebe manipulativne i sebične osobe, one će nastojati da vas „vrate u kalup“, da vam izazovu osećanje krivice i spreče vas u oslobađanju od obrasca koji vas sputava. Zato nikada nije lako postaviti granice „retroaktivno“, kada su odnosi već izgrađeni po određenoj šemi, i kada shvatate da ta šema nije dobra za vas i da želite da je promenite. U slučaju kada se borite za sebe, kada osnažujete svoje samopoštovanje i menjate obrazac ponašanja, nelagodnost vas prati na svakom koraku – i govori vam da ste na dobrom putu.

Sad, nije svaki kompormis i ustupak koji pravite štetan za vaše samopouzdanje i samopoštovanje, jer u životu uvek ima odnosa i situacija u kojima morate da stavite druge ispred sebe, ili da radite nešto što vam nije blisko, što ne volite i zbog čega se osećate loše, jer su te stvari deo odnosa ili posla, deo izbora koje ste napravili.
Ono što možete da uradite jeste da svoje izbore pravite u skladu sa svojim vrednostima – kad god možete (jer ni to nije uvek moguće). Ponekad se kompromisi i ustupci uklapaju u širu sliku, u viziju onoga što na kraju želite da postignete, ciljeva kojima težite i predstavljaju način da ih ostvarite.

Osim kad to nije tako…

Comments