Veoma je teško održavati bliske odnose sa pasivno agresivnom osobom, zato što njeno zatvaranje i distanciranje blokiraju bliskost. Ako poznajete to osećanje da biste se radije posvađali i izvređali najgore na svetu, nego što prolazite kroz napeto ćutanje i hladnoću, onda znate o čemu se radi. Možda vam ovaj tekst može pomoći da bolje razumete pasivno agresivnu osobu – bilo da je to vaš partner, ili neka druga osoba u vašem bliskom okruženju – i da odlučite da li vredi pokušavati da srušite te zidove, ili makar stvorite neka vrata u njima, koja će vam se povremeno otvoriti.

Potisnuta ljutnja

Osoba je ljuta i uvređena, možda zbog neke sitnice koja vam je promakla, ili prosto ne možete da verujete da bi takva glupost mogla da bude okidač za bes. Ali kad je pitate da vam objasni šta oseća i šta se dogodilo, kad pokušate da razgovarate o tome, tvrdi da je sve u redu i da se ništa nije dogodilo, ili uopšte ništa i ne tvrdi – samo ćuti. Znate da je osoba uvređena i ne možete da poverujete da ona to ne zna, ali što više pritiskate, zid je samo sve čvršći.

Povlačenje i durenje

Pasivno agresivna osoba se ne spušta na taj nivo da objašnjava i da se svađa, ne sukobljava se, jer je toliko iznad svih oko sebe. A ako joj to kažete, kažnjavaće vas hladnoćom, ko zna koliko dugo – duriće se beskrajno, dok ne poludite od toga. Dakle, svakim svojim gestom osoba iskazuje uvređenost i neodobravanje, a vi možete da se polomite pokušavajući da dosegnete do nje, ili da se iskupite. Možda zaista veruje da je bolje ne sukobljavati se i da je to ponašanje sasvim adekvatno i da vas time oboje pošteđuje sukoba – ali ne zna koliko ta nedostupnost budi opravdanu sumnu da vam to namerno radi.

Comments