Postoje različite vrste suza i plakanja – prvo, postoje one bazne, koje pomažu da oko bude hidrirano, i da jasno vidimo. Zatim, postoje refleksne suze, koje obično nailaze iznenada, kada osetimo iritaciju, kao kad nam nešto upadne u oko, ili osećamo ljutinu kad seckamo luk. A tu su i suze kao izraz osećanja, emocionalne suze – a možemo plakati od tuge i očajanja, ali i od besa, nemoći i frustracije, kao i od snažnog osećanja radosti, ili od ganuća. Suze su sponatni način na koji izražavamo i obrađujemo svoje emocije, bilo da one dolaze od sreće, tuge ili uzbuđenja, od takozvanih pozitivnih, ili negativnih emocija.

Osim što se razlikuju po vrsti, vrste suza se razlikuju i po hemijskom sastavu – bazne i refleksne suze su uglavnom voda, odnosno, kao sve ostale telesne tečnosti (ispirajući slani rastvor). Ali emotivne suze su pune hormona! Oni se izlučuju putem suza u stanju stresa, što pomaže organizmu da povrati ravnotežu. Dakle, osećanje olakšanja kad se dobro isplačemo, nije samo subjektivno, nego je i funkcionalno (i hemijski evidentno).

Plakanjem se oslobađamo hormona stresa

Na fizičkom nivou, plakanje pomaže telu da se opusti, odnosno, da kanališe stres. Kada plačemo zbog različitih emotivnih stanja, hormoni stresa i drugi toksini, putem suza se eliminišu iz organizma, posle čega se osećamo umireno i pročišćeno i taj osećaj je sasvim verodostojan. Nakon plakanja, rad srca se usporava, disanje se umiruje i ulazimo u smirenije biološko i emocionalno stanje.

Plakanjem obrađujemo emocije

Zajedno sa hormonima stresa, plakanje iz našeg mentalnog i emotivnog sistema izbacuje bol – zamislite da ne možete sve to da izbacite iz sebe! Zatrovali biste se iznutra i izazvali razvoj nekog fizičkog problema i psihičke nestabilnosti. Intenzivne emocije, kao što su ljutnja, bes, frustracija, povređenost, tuga, izlivaju se zajedno sa suzama i napuštaju naš sistem, ostavljajući prostora za isceljenje i uravnoteženje. Kada se isplačemo, osećamo se bolje, iako nismo rešili problem i nastavljamo da se nosimo sa neprijatnim i izazovnim situacijama. Suze vrše fizičku i emotivnu detoksikaciju i omogućavaju nam da budemo operativni i da se sa tim situacijama bolje suočimo.

Comments