Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Selin Dion (Céline Marie Claudette Dion), rođena 30. marta 1968. godine,  jeste franko-kanadska pop pevačica, povremeno i autor pesama, nosilac prestižnih Gremi i Žino nagrada. Svoju karijeru počela je ranih osamdesetih pevajući na francuskom jeziku, a na međunarodnu muzičku scenu probila se devedesetih.

O njoj znamo mnogo,  čini mi se – i više nego što bi ona želela.

celine1 Zašto je volimo: Céline Dion

Dion je rođena u velikoj, siromašnoj porodici u Šarlemanju u Kvebeku (Kanada). U devojačkim godinama dosegla je uspeh u frankofonom delu Kanade, nakon što je njen menadžer i budući suprug Rene Anželil (René Angélil) stavio svoju kuću pod hipoteku kako bi finansirao njenu prvu ploču.

Počelo je tako što je njen brat Mišel je poslao snimak muzičkom menadžeru Anželilu, čije je ime pronašao na poleđini albuma Žinet Reno (Ginette Reno). Anželila je glas Dion doveo do suza i odlučio je da je učini zvezdom. Založio je svoju kuću i tako finansirao njenu prvu ploču, “La Voix du Bon Dieu” (igra reči koja znači “Glas Gospoda/Put ka Gospodu”) iz 1981. godine. Postala je lokalna ploča broj jedan i učinila Dion zvezdom u Kvebeku preko noći.

Sa dvanaest godina, Dion je u saradnji sa svojom majkom i bratom Žakom komponovala svoju prvu pesmu “Ce N’Était Qu’un Rêve” (Bio je to samo san).

Kad je imala osamnaest godina, Dion je gledala Majkla Džeksona (Michael Jackson) na televiziji i rekla je Anželilu da bi želela da bude zvezda poput Džeksona.

celine2 1024x818 Zašto je volimo: Céline Dion

Nov uspeh u Evropi, Aziji i Australiji je došao kada je Selin Dion predstavljala Švajcarsku na Pesmi Evrovizije 1988. godine u Dablinu sa pesmom “Ne Partez Pas Sans Moi” (Ne idi bez mene) i pobedila nakon dramatičnog glasanja osvojivši 137 poena.

Do 1992. godine, albumi “Unison” i “Céline Dion” i pojavljivanja u medijima su uzdigli Dion na presto nad-zvezde u Severnoj Americi. Postigla je jedan od svojih glavnih ciljeva: prokrčila je svoj put na anglofono tržište i osvojila slavu. Osim sve većih uspeha, došlo je i do promena u njenom ličnom životu, tako što je Anželil od menadžera sve više postajao ljubavnikom. Međutim, veza je čuvana u tajnosti jer su se oboje bojali da bi javnost smatrala razliku od čak dvadesetšest godina između njih dvoje neprikladnom.

Nakon trogodišnje pauze, Dion se vratila na muzičku scenu izdajući podesno nazvan album “A New Day Has Come”. Do 2004. godine prodala je više od 175 miliona nosilaca zvuka, i dodeljena joj je Šopar Dajamond nagrada programa “Svetske muzičke nagrade” kao najbolje prodavanoj pevačici na svetu. Dion nastupa svake noći u svom programu “A New Day…” u Cezar palati u Las Vegasu, pod ugovorom koji je trajao do 2007. godine. Ovog meseca je ugovor produžila i početkom 2011. godine ponovo nastupa. U njenoj muzici se čuju uticaji raznih žanrova, od popa i roka do gospela i klasične muzike. Ističu se njeni tehnički vešti i jaki vokali.

celine3 768x1024 Zašto je volimo: Céline Dion

Dok je Dion nizala sve veće uspehe u SAD, njeni francuski obožavaoci su je počeli kritikovati kako ih zanemaruje. Nakon što je proglašena za “Anlgofonog izvođača godine” na dodeli Feliks nagrada, pokušala je da obnovi vezu sa svojim francuskim obožavaocima otvoreno odbijajući da primi nagradu. Izjavila je da je ona – i da će uvek biti – frankofona, a ne anglofona umetnica.

Celine ima pet Gremi nagrada, dva Oskara, titulu najprodavanijeg izvođača u istoriji, mnogo je smatraju najboljim ženskim vokalom pored Marije Kalas (Maria Callas). U Kanadi je proglašena nacionalnim dobrom od izuzetne važnosti za kulturu. Nosilac je ordena legije časti koji joj je uručio Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozi). Ima oko deset svojih parfema.

Selin je postala preduzeznik osnivanjem lanaca restorana Nikels još 1990. godine. U međuvremenu je svoj udeo u lancu prodala. Takođe ima svoju liniju okvira za naočare. Godine 2004. kanadski avioprevoznik Er Kanada je Selin zaposlio kao deo svoje reklamne kampanje. Pesmu “You and I koju je pevala Selin napisao je direktor marketinga. Selin je tokom svoje karijere podržala mnoge humanitarne akcije, a takođe je održala mnogo humanitarnih koncerata.


Velimir Mladenović je student francuskog jezika i književnosti. Između ostalih listova piše i za b92.net. Zanima ga učenje stranih jezika, istorija, književnost… Voli da putuje i uglavnom je na putu.

Editors choice