Koliko puta si dobila savet ili isti rekla svojoj drugarici: da mu je stalo, učinio bi nešto po tom pitanju ili kad bi hteo, zvao bi te..? Postoji bezbroj ovakvih saveta koji vode u istom smeru – a to je da ako neko ne obraća dovoljno pažnje na tebe, sačuvaš svoje vreme i srce i zaboraviš na tu osobu. Da se razumemo, to može biti veoma dobar savet ako već na početku odnosa bude jasno da ta osoba nije dobra za tebe.

Razni filmovi su zasnovani na tome, a među njima je najpoznatiji He’s Just Not That Into You – sa namenom da olakša dejtovanje svim ženama da ne razmišljaju previše o mešanim signalima, jer muškarci razmišljaju crno-belo. To jest, ako mu se dopadaš, ti ćeš toga biti veoma svesna, zato što će ti on to staviti do znanja. Zaista bi bilo super da je sve tako jednostavno. U pojedinim slučajevima zaista jeste, ali ne uvek.

Žene toliko pričaju o tome da ne treba da budu stavljene u kutiju, a upravo to rade sa izjavom kad bi hteo, zvao bi te – u smislu da muškarac treba da bude taj koji će biti dominantan u odnosu, taj koji će da inicira kontakt, prvi poljubac, seksualni odnos. Ne razmišlja se dovoljno o tome koliko to ženi moći oduzima, jer na njoj je samo da sedi i čeka da bude izabrana. Nije na njoj da mu prva piše i pozove ga na dejt, nije na njoj da mu priđe na svirci, da ga prva poljubi – to je muški posao. Žena ne bira, ona biva izabrana.

Pročitajte i ovo: Da li je fizički dodir tvoj love language?

Ono što hoću da kažem – svim tim ženama koje uhode svoje simpatije i čekaju njihov poziv, špijuniraju kad je online i slično – a da ti napraviš prvi korak? Zamisli koliko će ti to vremena uštedeti, vrlo brzo bi saznala da li on želi da izađe na dejt sa tobom ili ne, umesto da ga čekaš i “razbijaš glavu” pitajući se šta misli.

Kad bi hteo, zvao bi te je savet koji izostavlja još jednu veoma važnu stvar – nije svaki muškarac ekstrovertan i dominantan. Pojedinim muškarcima je potrebno da rade na svom samopouzdanju jer su stidljivi. Naravno, ovo je nešto što sa godinama treba da se prevaziđe bez obzira na pol. Takođe, pojedini muškarci su introvertni ili imaju socijalnu anksioznost, pa ne znaju tako dobro da komuniciraju sa drugima, naročito ne sa onima prema kojima osećaju privlačnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Human Lovers (@humanlovers)

I to ih ne čini manje muškarcima. Jednostavno, postoje takvi tipovi ličnosti kojima je mnogo veći izazov da nekoga pozovu na dejt. Još veći pritisak pravi to što se od muškaraca “očekuje” da se prvi jave. Odbijanje ne podnosi svako tako lako, a ako misliš da je lako, probaj ti nekoga da pozoveš na dejt. Previše negativnih odgovora može zaista negativno uticati na samopouzdanje – ni to nema veze sa polom.

Pročitajte i ovo: Dejting saveti koje biste voleli da ste ranije poslušali (ali nikad nije kasno)

Dakle, ako ti se sviđa, pitaj ti njega, nemoj da čekaš, jer ko zna da li bi dočekala taj poziv. Jedna moja draga prijateljica je pozvala na dejt dečka koji joj se dopadao duže vreme i delovalo joj je da se i ona njemu sviđa, ali on ništa nije radio po tom pitanju. Ispostavilo se da on uopšte nije bio svestan da joj se dopada. Izašli su na dejt, prvi, drugi, treći, brzo se zaljubili i sad su u vezi od dve godine. A ništa od toga se ne bi dogodilo da nije napravila prvi korak.

Savet kad bi hteo, zvao bi te ima smisla kada se on stvarno ponaša nezainteresovano, kada iskorišćava tvoju pažnju. I umesto da svu moć u odnosu daješ njemu, možeš i sama da zaboraviš na sve te igrice i pitaš.

Naslovna fotografija: instagram.com/nicoleashley

Jovana Petković

Comments