Kada je ženska seksualnost i žensko telo u pitanju – mnogi mitovi se moraju srušiti. Žensko telo je predugo bilo tabu i vreme je da se stvari promene nabolje. Počevši od toga da, napokon, razgovaramo o ženskim orgazmima i anatomiji klitorisa, (koja je, do skoro bila kompletno neispravna), pa sve do toga da razgovaramo o različitosti u izgledu vagina. Ženska seksualnost, naizad, postaje deo konverzacije.

Međutim, postoji previše mitova koji su nastali u toku godina. Setimo se Hipokratove ideje o lutajućoj materici koja je činila da se žena ponaša “neprikladno”odnosno da se ne ponaša u skladu sa onim kako joj je naređivano. Jedan od vizantijskih lekara je predlagao muškarcima da se dobro izviču na svoje žene ili da ih teraju da kijaju kako bi im se materica vratila na mesto, onda kada one nisu poslušne. O Froydu i njegovim zaključcima bolje je da i ne razgovaramo…

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Handsome Girl (@handsomegirldesigns)

Toliko je nepravde učinjeno nad ženskim telom da uopšte nije čudo što sada moramo da ispravljamo sve te krive Drine, jer su Drine, verujte, užasno krive.

I danas je veoma česta pojava da će vam dijagnostikovati neku bolest ili poremećaj samo iz neznanja, odnosno samo zato što je neko “lekar starog kova”. Akušersko nasilje je u Srbiji toliko zastupljeno da gotovo svakodnevno možemo da pročitamo neki članak ili vidimo videe na Instagramu u kojima žene prepričavaju kako su im babice skakale po stomaku, kako su im nestručni lekari vezali dupli čvor pri šivenju nakon porođaja, kako bi im vagina bila uža i kako bi se njihov muž “obradovao”.

Sve ovo je deo pakla koji svakodnevno ignorišemo jer je to nešto s čim smo potpuno navikli da živimo. Naše majke i bake nam govore da smo razmažene zato što znamo da ovakvo ponašanje stručnjaka nije prihvatljivo. Ali, ne možemo ih kriviti, nisu mogle da nauče ništa drugo, a ono što su uspele da nauče – naučile su pogrešno.

Razgovarajmo, prvo o mitu o nevinosti. Zašto muškarci ženama oduzimaju nevinost? Upravo uz taj glagol oduzimati. Zašto je ona njemu “dala” u kontekstu prvog seksa, ili svakog sledećeg. Ono što ona njemu može dati je samo pristanak, ali se za pristanak, uglavnom, ne pita.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Handsome Girl (@handsomegirldesigns)

Moderni koncept o netaknutom himenu je mit. Ali, himen je još uvek nekakav pehar koji momci sakupljaju, a zapravo nemaju ideju o tome šta je himen i kako sve to funkcioniše. Mada opet, ni njih ne možemo da krivimo jer smo često i mi neiformisane i još uvek verujemo u priče koje su nam ispričali jednako neinformisani kao i mi.

Himen je sloj tankog tkiva koje se nalazi blizu vaginalnog otvora i ima rupu u sredini. Nekada je ta rupa veća, nekada manja, nekada na sredini, a nekada je u uglovima himena. Pojedine žene su rođene i sa himenima koji su potpuno otvoreni, imaju samo obode, a druge su rođene sa himenima koji su skroz zatvoreni. Dakle, isto kao i izgled vagine – izgled himena varira od osobe do osobe.

To tkivo koje nazivamo himen može da se rastegne, da se pomeri ili da pukne. To se može desiti u toku najuobičajenih stvari koje radimo – poput trčanja, skakanja, može pući onda kada vozimo bicikl, pa njim pređemo preko nekh rupa, i naravno, pri prvom stavljanju tampona.

Oduzimanje nevinosti prilikom seksualnog čina, koje se dugo povezivalo sa prvom bračnom noći, podrazumevalo je da, nakon odnosa, na čaršavu bude krvi. Krv je bio dokaz probijanja himena i njegovog pucanja i devojka koja nije krvarila je smatrana nepoštenom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Handsome Girl (@handsomegirldesigns)

Kompletna priča oko himena je toliko degradirajuća i apsurdna da je fascinantno kako ljudi još uvek veruju u nju. Ali, o himenu razgovaramo tek u poslednjih nekoliko godina i tek smo sada utvrdili kako on sve može da izgleda, zbog čega je bitno da nastavimo da rušimo ove dezinformacije i da se, napokon, edukujemo kako dolikuje.

Istu grešku pravimo i sa mitom o “uskim vaginama”. Baš kao što sam gore navela, ova ideja o uskim vaginama je toliko štetna da se dešava da žene posle porođaja budu pogrešno ušivene što se kasnije odražava na njihov seksualni život, ali i na mentalno i fizičko zdravlje. Žene su na Instagramu počele da dele svoja iskustva sa akušerskim nasiljem i mogli smo da saznamo toliko gnusnih priča da je potpuno razumno zašto smo ovoliko ljute na sistem koji bi trebalo da nas štiti.

Ne zna se tačno kada je nastala ideja o tome da vagina žene treba da bude uska (naravno, kako bi muškarac više uživao u seksu sa njom), ali je eskalirala do te mere da žene odlaze na operacije kako bi njihova vagina bila uža, i kako bi i dalje bile privlačne svojim partnerima.

Vaginalno tkivo je po prirodi elastično i to zbog stvaranja estrogena, ali i zbog karličnog dna, strukture mišića koji podržavaju bešiku, reproduktivne organe i rektum. Žene mogu da kontrolišu ove mišiće i postoje vežbe koje mogu da rade kako bi oni bili jači, ali to apsolutno ne treba da ima ikakve veze sa tim koliko je široka ili uska njihova vagina. Vežbe ovih mišića bi trebalo da se rade samo zbog kontrole bešike.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Handsome Girl (@handsomegirldesigns)

Sada dolazimo do nečega što se zove vaginizam. Vaginizam je često grčenje mišića vagine u toku seksa. Da, toliko smo izmaltretirali žene svojim idejama o tome kako bi trebalo da izgledaju i spolja, ali i iznutra, da je vaginizam vrlo česta pojava.

Vaginizam je najviše povezan sa mentalnim stanjem žene i sa njenim odnosom sa seksom i sa svojim partnerom. Upravo zbog ovoga je potrebno da potražite stručnu pomoć ako imate bolan seks, jer seks ne sme biti bolan. Postoji način da se ovo reši, odnosno vežbe koje možete da radite, ali je najbitnije da porazgovarate sa nekim da srušite sve te nametnute ideje o tome kako bi mi trebalo da izgledamo i šta bi trebalo da radimo.

Naše vagine su potpuno u redu i prestanite da se bavite njima ako vam to nije posao.

Naslovna fotografija: instagram.com/handsomegirldesigns

Milica Antić

Comments