Da li se smeškate dok čitate ovaj naslov? Poznata situacija? Pitanje koje se u različitim oblicima, često postavlja u vašem ženskom društvu? Na koje nema (zadovoljavajućeg) odgovora…

Kad ste snažna i nezavisna žena, oslanjate se na sebe i verujete da je to najveći kvalitet vašeg života. Ali, izgleda da taj kvalitet ozbiljno narušava vaš ljubavni život. Koliko puta ste se našli u situaciji da se pitate gde su nestali normalni muškarci, ili šta sa vama nije u redu, kad privlačite samo neke mučenike, kojima stalno nešto treba od vas (a ne ustručavaju se ni da traže novac na pozajmicu). Kakva je to gruba šala? Šta oni vide u vama? Investitora? Vozača? Osobu koja će rešiti njihove probleme (i neće ništa tražiti, a ni dobiti zauzvrat)?

Možda nije fer prema normalnim muškarcima, ali žensko iskustvo pokazuje da tako stoje stvari – izgleda da se muškarcima sviđa ideja o snažnoj ženi (i potvrda sopstvene vrednosti kad jednu takvu osvoje), ali kad se nađu u vezi sa snažnom i nezavisnom ženom, stvari postaju nezgodne. Ono što ih je privuklo, počinje da im smeta.

Šta se dešava? Srećete muškarce koji žele da budu savremeni, koji govore o rastu i razvoju, koji se predstavljaju kao osobe bez predrasuda, ali se zapravo ne osećaju tako. Ponašaju se kao da obožavaju vašu snagu i ambiciju, jer žele da vas osvoje. Ali, kad se to desi, kad prorade osećanja, kad se upletete u odnos, ono što zaista misle i osećaju i od čega strahuju, izlazi na videlo. Zašto oni „pokazuju svoje pravo lice“, a vi ne? Zato što u startu nisu bili iskreni, pre svega prema sebi. A vi ste svoju snagu i stekli upravo poštenjem, iskrenošću i neposrednošću – ništa ne krijete, od početka ste ono što jeste i potpuno ste zaprepašćeni kad ispadne da niste adekvatni i da ste prosto previše. Odjednom postajete u ogledalu muškarca (koji upravo otkriva i pokazuje svoju slabost) previše zahtevni, previše zauzeti, previše grubi, nedovoljno ženstveni, preterano ambiciozni, šefica, kontrol-frik, kučka… Ali, vi se niste pretvorili u bezosećajno čudovište, i on ne vidi vas, nego svoje demone, svoje strahove i slabosti. Muškarac koji se pored snažne žene oseća ugroženo, prosto nije snažan, slab je.

E sad, možda je svaki muškarac manje ili više slab…

Comments