Poverenje je osetljiva vrednost, dugo se gradi, brzo uništava i teško ponovo uspostavlja kad se jednom naruši. Da li je i koliko poverenje stvar lične odluke, ili životnog stava? Ili je stvar iskustva (dobrog ili lošeg) ili je, kao i većina stvari u životu i jedno i drugo? Poverenje u vezi, svakako je povezano sa tvojim ukupnim stavom prema životu i ako se osećaš bezbedno u svim ostalim odnosima sa ljudima, ako rešavaš sukobe i nesporazume, ako si otvorena i iskrena osoba, verovatno će ti biti lakše da u startu nekome pokloniš poverenje – a i da ponovo rizikuješ, sa istom osobom, ili nekom novom, ako ona izneveri tvoje poverenje. Ovi momenti u vezi ukazuju na manjak poverenja i na potrebu da preispitaš i svoje stavove i iskustvo, ali i svoju vezu.

Proveravaš njegov telefon

Mnogi to rade (i žene i muškarci) kad god im se ukaže prilika. Mnogi jednostavno traže da pogledaju sa kim se partner dopisuje – jer, ako nema šta da krije, onda će im to i dozvoliti i na taj način raspršiti njihove sumnje.

rawpixel com 395551 unsplash 1 Zašto nemaš poverenja u svog partnera

Ako ovo radiš, verovatno imaš razloga, odnosno, imaš loše iskustvo sa mikro-varanjem, a možda i gore od toga.

Stalno ispituješ partnera o prošlim vezama

Pokušavaš da saznaš o njemu nešto što ti on ne saopštava i što ti neće neposredno ni reći, ali ćeš možda moći da zaključiš iz nekih nagoveštaja u njegovim odgovorima. Tebe zapravo zanima kakav je on bio prema bivšima, odnosno, da li se ponašao prema njima kao i prema tebi, šta su mu zamerale i da li je on odgovoran što su se te veze okončale. Možda imaš ispravan motiv – hoćeš bolje da ga razumeš i upoznaš, ali defintivno mu ne veruješ dovoljno – a možda imaš i sasvim dobre razloge za to.

Comments