Feminism is the new F word. Što se tiče feminizma svako ima svoje mišljenje, koje je vrlo često negativno. Oduvek je bilo tako. Smatrali su ga bespotrebnim kada su se žene borile za pravo glasa, za autonomiju svog tela, kad više nisu htele da ćute. Smatraju ga bespotrebnim i sada.

Muškarci će se retko kada identifikovati kao feministi, žena ipak ima više – što je donekle i očekivano. No, ima mnogo žena koje imaju feminističke stavove, a imaju negativno mišljenje o feminizmu ili se bar nikad ne bi predstavile kao feministkinje. Zašto je to tako?

Hajde prvo da definišemo šta su stavovi jedne feminstkinje. To su žene koje traže ravnopravnost među polovima, da žene budu isto plaćene za isti rad, da imaju pravo na abortus, da zakoni treba da zaštite žene (i sve ljude) od silovanja, da femicid više ne postoji, da se ne plaše da idu ulicom same posle ponoći, da ih poslodavci ne pitaju na intervjuu da li planiraju da rađaju i da ih na osnovu toga diskriminišu, da majke ne čeka otkaz kad se porode, da žene u čitavom svetu budu sigurne, koje god da su rase.

Njihovi stavovi se ne odnose samo na žene, nego i na muškarce – da se od muškaraca više ne očekuje da budu bez emocija, da mogu da plaču ako se tako osećaju, da nije sramota ako i oni uzmu porodiljsko – generalno – da se iskoreni toksična muževnost.

Ako imate ove stavove i mnoge druge koje idu u ovom pravcu, čestitam – vi ste feministkinja. Ali, zašto pojedine žene i dalje odbijaju da kažu da su feministkinje iako se slažu sa ciljevima feministkinja? Rekla sam, zato što je feminizam “ružna” reč. Zato što će vas odmah posmatrati na određeni način, biće puni predrasuda.

Misliće da ste svadljive, da niste ženstvene, da mrzite muškarce (zato što vas je neki povredio), da ste besne. Da se razumemo, feministkinje jesu besne i imaju veoma dobar razlog za to. Bes je kod feministkinja nastao kao emocija koja je odgovor na opresiju patrijarhata. No, oni koji su protiv feminizma, shvatiće ih samo kao besne i histerične žene.

Rekla bih da se pojedine žene naprosto plaše da budu ovako etiketirane i isuviše im je bitno šta će društvo misliti o njima. Druge isto imaju negativan stav o feminizmu zato što nisu dovoljno ni istražile šta je, samo su preuzele predrasude koje u društvu već postoje, ne shvatajući da su njihovi stavovi sasvim feministički.

Dakle, iza svega stoji neznanje i strah, nerazumevanje ideologije. A bez te ideologije i dalje ne bi imale pravo da glasaju, da imaju posao, kupe stan  – jer sve su to žene izgradile i to ne tako davno. U Jugoslaviji su žene pravo glasa dobile pre manje od osamdeset godina, a kroz čitavu istoriju glasanja ga nisu imale.

Rekla bih da je bitno poštovati feministkinje i sve za šta su se izborile i za šta nastavljaju da se bore. Žene treba da prevaziđu strah šta će drugi misliti o njima zbog njihovih stavova i da treba da progovore, kao i da se obrazuju, kako bi razumele o čemu se, zapravo, radi.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments