U samo nekoliko dana, na Filmskom festivalu u Kanu su buknula dva feministička protesta na crvenom tepihu. Radikalne feministkinje bile su rešene da iskoriste priliku festivala i da podrže filmove koji prikazuju kako je to živeti kao žena u savremenom svetu, okružena mizoginijom i seksizmom. Jedna grupa feministkinja bila je fokusirana na podizanje svesti o femicidu, dok je drugi protest bio šamar realnosti u kom se Evropa danas nalazi – stavljajući akcenat na silovanje žena u Ukrajini.

U nedelju, u toku premijere filma Three Thousand Years of Longing, jedna feministkinja je skinula svoju odeću i otkrila poruku napisanu na koži. Poruka je glasila stop raping us i bila je ispisana preko zastave Ukrajine. Unutrašnjost njenih butina i donji veš bili su prekriveni crvenom farbom i simbolizovali su silovanje žena u Ukrajini čije su brojke zastrašujuće. Obezbeđenje festivala je dojurilo i prekrilo njeno telo i blokiralo kamere dok su je, polako, sklanjali sa crvenog tepiha.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Oh! My Mag (@ohmymagfr)

Ukrajinski predsednik Volodymyr Zelensky je prošlog meseca izjavio da je zastrašujuće koliko su slučajevi prijava silovanja skočili od početka rata. Silovanja se dešavaju u predelima koja su sada pod okupacijom ruske vojske. Pored žena koje su prijavile seksualno nasilje, postoji i nekoliko prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja dece.

Svi ovi podaci bili su kao vatra koja ne prestaje da gori, jer su feministkinje veoma svesne stvari koje se dešavaju u svetu. Žena koja je protestovala na Kanskom festivalu je članica francuske feminističke grupe SCUM. Grupu čine žene koje se izjašnjavaju kao radikalne feministkinje i aktivistkinje.

Samo dva dana nakon ovog protesta, još jedna francuska feministička grupa je protestovala na crvenom tepihu Kanskog filmskog festivala. Žene obučene u crnom držale su veliki spisak žena koje su ubijene u Francuskoj u periodu od samo godinu dana. Feministkine su u jednoj ruci držale spisak, a u drugoj crne dimne bombe.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели School of Feminism (@schooloffeminism)

Na spisku se nalazilo 129 imena žena koje su ubijene u Francuskoj od prošlog filmskog festivala u Kanu do danas. Protest se održao na stepenicama Palais des Festival pre prikazivanja iranskog filma Holy SpiderŽene koje su protestovale su deo francuske feminističke organizacije poznate kao Les colleuses.

Izabrale su da protestuju pre filma Holy Spider, koji je režirao Ali Abbasi, zato što i sam film prikazuje femicid u Iranu. Film je zasnovan na istinitom događaju o serijskom ubici Saeedu Hanaeiu koji je verovao da je njegova sveta misija da očisti iranske ulice od seksualnih radnica. Abbasi je sa Afshin Kamran Bahram napisao scenario koji prati – kako stravičan periodu u kome je Hanaei ubijao žene, tako i momente suđenja u kojima je priznao da je ubio 16 žena u periodu od 2000. do 2001. godine.

Ovi protesti dokazuju da imamo toliko borbi koje vodimo na raznim frontovima i da, trenutno, moramo da iskoristimo svaku priliku da pokušamo da osvestimo ljude oko nas. Tako ćemo, možda, uspeti nešto i da promenimo.

Naslovna fotografija: instagram.com/ohmymagfr

Milica Antić

Comments