Nemonogamni odnosi su intrigantno polje, ne samo za pojedince koji se suočavaju sa svojom nemonogamnom prirodom i nemogućnošću da održe monogamne odnose, već i za psihologe koji se bave odnosima. Jedno obimno istraživanje pokazalo je nekoliko aspekata koji idu u prilog otvorenim vezama i nemonogamnim odnosima. Kada se tradicionalna veza uporedi sa otvorenim odnosom, nema razlike u stepenu zadovoljstva, posvećenosti i strasti – jedno je od otkrića istraživanja, koje je stručnjake veoma iznenadilo. Ovo istraživanje je značajno pre svega zbog toga što je donelo priznanje nekonvencionalnim modelima odnosa i proširilo perspektivu, nasuprot osude i neodobravanja na koje nekonvencionalni modeli odnosa nailaze u društvu. 

Evo nekih veoma pozitivnih aspekata otvorene veze: 

Nema ljubomore 

Istraživanje je pokazalo da parovi u nekonvencionalnim odnosima imaju niži nivo ljubomore i veći nivo zadovoljstva, u odnosu na one u tradicionalnim vezama. Razlog za to je delimično činjenica da je partnerima dozvoljeno da imaju bliske odnose sa drugim ljudima, dok je to u monogamnim vezama nezamislivo. Nemonogamni parovi nemaju poriv da kontrolišu partnera i mnogo više poštuju međusobnu privatnost – bez njuškanja po stvarima i pretraživanja elektronske pošte i naloga na društvenim mrežama. Oni ne traže znake preljube, jer preljuba kao koncept ne postoji, ukoliko je legitimna, odnosno, dozvoljena. Posledično tome, nemonogamni parovi imaju mnogo dublje poverenje, jer se njihov odnos zasniva na vrednostima za koje su se složili da su im najvažnije – oni su se obavezali tim vrednostima, a ne sputavajućim okvirima konvencionalnog pojma vernosti. 

Visok nivo poverenja 

Poverenje je naročito izražena vrednost u poliamornim odnosima, gde se priznaje ne samo telesna sloboda, već i emocionalna i gde nije nezamislivo da neko može voleti dve ili više osoba istovremeno i sa njima imati tople, prisne i brižne odnose. Shvatanje poverenja je ono što pravi razliku, zaključili su stručnjaci koji su sprovodili istraživanje. Dok su monogamni parovi izrazili uverenje da bi poverenje u njihovom odnosu bilo ozbiljno narušeno ili čak uništeno neverstvom, nemonogamni parovi su isticali poverenje kao osnovnu vrednost njihove zajednice.  Percepcija seksualne i emocionalne vernosti kod nemonogamnih parova je mnogo šira i sveobuhvatnija, odnosno, oni jedni drugima daju slobodu bez ikakvih uslova i ostaju zajedno, zato što zaista žele – njihova ljubav nije uslovljena monogamnim pojmovima vernosti, pa je osnovna prepreka sa kojom se monogamni odnosi sreću (sputanost, odricanje, odolevanje iskušenju) u startu uklonjena i odnosi su mnogo rasterećeniji. 

Comments