Svako može da ima koristi od rada sa terapeutom – nema osobe koja nema lične, psihičke i emotivne probleme koje može u potpunosti da razreši sama, bez ogledala koje joj pruža terapeutsko vođstvo. Ima raznih vrsta terapije i raznih terapeuta – toliko, da svako može da pronađe ono što mu odgovara, što mu je prihvatljivo i u šta ima poverenja. Iako zdravorazumski, svako može da prihvati tvrdnju da je rad sa terapeutom koristan i važan, ipak je to i dalje velika odluka i hrabar korak, koji se mnogi ne usude da naprave, pronalazeći bezbroj izgovora. Ali, oni koji su rešili da prestanu da traže izgovore, koji žele da se razvijaju, da bolje razumeju sebe i da se bolje osećaju sa sobom, mogu vam reći zašto treba da potražite terapeuta, na osnovu sopstvenog iskustva i dobrobiti koju im je terapija donela. 

ben white qYanN54gIrI unsplash scaled e1619188990518 Zašto treba da potražite terapeuta

Na terapiji naučite da prepoznate i imenujete svoja osećanja 

Kada vas neko pita kako ste, kako se osećate, verovatno imate neke uopštene odgovore, kao što su “dobro” ili “nije loše” ili “ne baš sjajno”. U te odrednice staje široka lepeza kompleksnih emocija, koje obično propuštate da razmotrite temeljno, da ih prepoznajete, razlikujete i imenujete. Recimo, u trenucima kada se osećate dobro, možda niste srećni, ali ste zadovoljni, ili se osećate smireno, ili osećate porast samopouzdanja, ili se osećate voljeno, ili ste puni entuzijazma. Kad se ne osećate dobro, možda niste ni depresivni, ni tužni, nego frustrirani, ili zbunjeni, ili osećate neku neodređenu (ili sasvim određenu) grižu savesti, nešto vas uznemirava, ili plaši. Svaka emocija ima svoje mesto u obrascima razmišljanja i ponašanja, svaka pritiska neki okidač i uključuje neki mehanizam, na način koji je moguće uočiti, razumeti i – isključiti. Slikovito rečeno, vaša osećanja „bućkaju“ u kotliću sa raznim sastojcima, a kutlača vaše namere zaranja u gustu čorbu, vadi ih i prepoznaje. Taj ljut ukus dolazi od paprike, ili možda od bibera,  neprivlačna zelena boja dolazi od previše kupusa, a gorčina možda dolazi od nekog korena, ili sastojka koji je pokvaren i koji kontaminira vašu čorbu. 

Učite da odvojite emocije od misli, činjenica i ponašanja

U raznim terapijama koriste se razne metode, ali gotovo svaka preporučuje vođenje dnevnika, zapisivanja svojim misli i osećanja. Razni zadaci koje dobijate i na kojima radite prilikom zapisivanja i u analizi, služe tome da otvorite paket nekog uverenja, da ga raspakujete i vidite od čega se sastoji. U nekom vašem negativnom uverenju (da ste neuspešni, na primer), nalaze se negativne misli, to kako se osećate zbog tih misli, čime sebi takve misli dokazujete i potvrđujete i zašto to radite, kakvu “korist” imate od toga, kao i koje životne činjenice govore suprotno i ne podržavaju takvu misao (i kako se osećate u odnosu na to). Vežbajući otpakivanje paketa, naučite da shvatite zašto imate negativne misli i osećanja, čemu služe i kako da ih se oslobodite. 

Comments