Praktikovanje društvene samoodbrane nije lako, ali može se uvežbati i naučiti i pomoći vam da upravljate teškim situacijama u koje možete doći sa nepoznatim ljudima, kolegama, voljenim osobama – svima koji možda prelaze vaše granice. Zauzimanje za sebe vam možda ne ide od ruke, zato počnite da učite kako biste zadržali granice, umesto što zadržavate suze.

U komplikovanim situacijama se možete naći svakog dana, jer ste stalno izloženi društvenim interakcijama. Neko može izliti na vas svoj bes i naboj, a vi pritom možete otkriti da ste zatečeni, potpuno izloženi i ranjivi, odnosno da ste bili podložan primalac pošiljke koja nije upućena vama. Vozač koji vam trubi i pomera usta na način koji oblikuje prepoznatljive psovke verovatno nije ljut na vas, ima on svojih problema i vaše kasno davanje žmigavca ili naglo kočenje samo su mu podigli branu. Partner koji vas kritkuje zbog sitnice ne primećuje da samo koristi vaše prisustvo da se reši napetosti koju je doneo s posla, a to je nešto što verovatno i vi radite – svi smo krivi za ovo izlivanje besa na najbliže, koji nam nisu ništa skrivili.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Ako imate posla sa nekim kome zauzimanje za sebe nije nepoznato, on vas može „spustiti“ mirnom i razumnom primedbom i vaš bes može splasnuti trenutno. To je veština koju vredi naučiti, jer čuva mentalno zdravlje, vaše pre svega, ali i onih koji učestvuju u interakciji.

Veštine samoregulacije i samosvest mogu nam pomoći da upravljamo svojim osećanjima i ponašanjem, ali ne radi se uvek o tome da pronađemo mesto u sebi na kome se osećamo bezbedno i mirno i da ne dozvolimo da nas frustracija, bes, razočaranje ili strah preplave. Ponekad je zauzimanje za sebe stvar obrade informacija, kanalisanja, povezivanja i svesnog premeštanja osećanja u odnosu na činjenice. Postoje mnogi momenti kada progutamo ono što nam je upućeno i ne kažemo ništa, jer iz mnogih razloga nije prikladno da reagujemo.

Ne kažete ništa nepoznatoj osobi koja vas je gurnula na vratima prodavnice (jer vam deluje sumanuto i nestabilno) ili šefu koji je odjednom odlepio i počeo da lupeta (nećete rizikovati da dobijete otkaz) ili rođaku koji je na porodičnoj večeri na pasivno-agresivan način kritikovao vaš stil roditeljstva (ne želite da budete neprijatni za prazničnom trpezom). Imate, dakle, razloga da ostanete tihi – zbog lične bezbednosti, društvenih konvencija, radne etike, prosto ne možete da se zauzmete za sebe. Može vas zaboleti glava i možete biti u šoku satima i danima razmišljati o tome šta se dogodilo, odnosno, koliko vas je pogodilo to što je neko rekao ili uradio, ali ne možete odgovoriti, a i vreme za odgovor je svakako prošlo.

Pročitajte i ovo: Zdrave strategije za kanalisanje preteranih reakcija na stres

Ali, šta se dešava sa svim tim osećanjima koja su vas preplavila? Sa ugušenim prirodnim odbrambenim odgovorom? Emocije nastavljaju da žive u vašem telu i kada se ne obrađuju, izražavaju se kroz zdravstvene smetnje – možete se osećati iscrpljeno i pod stresom i možete iskusiti osećanje niže vrednosti i izgubiti dobar san.

Evo načina da sprovedete zauzimanje za sebe kroz obradu ugušenih osećanja

Saosećajte sa sobom

Iskažite sebi empatiju koju pokazujete drugima. Pazite na deo sebe koji je uplašen, povređen ili ljut. Samo napred, utešite se, poližite svoje rane. Ponekad vam je posle intenzivnog iskustva potrebno samo da se dobro isplačete. Uradite to ciljano – pustite film (onaj koji uvek preplačete) i pustite da lek deluje. Iskoristite tu priliku da izbacite iz sebe svu tugu i frustraciju – sasvim je u redu da se rasplačete zbog omiljenog junaka, a da, zapravo, plačete zbog sebe.

Zauzimanje za sebe kroz pokret

Idite na trčanje, to je odličan način da iznojite sav naboj. Pustite muziku, pojačajte „do daske“ (ili stavite slušalice, pa pojačajte) i igrajte. Zamislite bes kao boju (crvenu) koja se kreće kroz vaše telo i oslobađa, kako kroz stopala odlazi u zemlju, kako sa svakim vaši izdisajem odlazi u atmosferu i razlaže se.

Zauzimanje za sebe pisanjem

Niste mogli da reagujete i da se zauzmete za sebe, da stavite drugu osobu na njeno mesto, da regulišete situaciju, da se osećate dobro? Ali, možete naknadno to da uradite, na posredan način. Zapišite sve što ste hteli da kažete, a niste mogli. Izbacite to iz sebe, obratite se drugoj osobi i ne ustručavajte se. Papir trpi sve.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Obratite pažnju na snove

Normalno je sanjati frustrirajuće situacije, one koje nismo uspeli da rešimo. Ali, u vašim snovima postoje i drugi simboli, potražite one koji predstavljaju izvor snage i hrabrosti, koji mogu biti predstavljeni osobama koje poštujete, ili koje su za vas autoritet ili kroz druge simbole snage. Potražite i simbole koji predstavljaju utehu i nežnost.

Oslonite se na druge

Potražite u realnosti tu utehu i podršku. Grlite se sa svojim prijateljima, recite im koliko vam je to potrebno, pa će vas češće grliti, ili će doći da vas malo drže u naručju i teše. Ušuškajte se uz kućnog ljubimca. Povežite se sa ljudima oko sebe, proćaskajte sa komšijom, prodavcem, taksistom – ljudi se rado odazivaju kad im se neko ljubazno obrati, a svima je potreban osećaj povezanosti, svima je potrebna uteha, a srdačnost i ljubaznost su dovoljno konvencionalni načini da se zadrže granice i da nikome ne bude neprijatno, da se ne ispolji nikakva preterana sentimentalnost, a da se oseti podrška i uteha.

Pročitajte i ovo: Mudri i efikasni načini za detoksikaciju uma

Budite spremni

Ako znate da vam predstoji neprijatan susret sa šefom ili kolegom, razmislite dok ste smireni o tome kako bi se odvijao taj razgovor. Zamislite kako izgovarate rečenice kao što su „znam da si razočaran mojim rezultatima, ali nadam se da ćemo pronaći bolji način da komuniciramo o tim stvarima“ ili zamislite da kada neko počne da izliva svoj bes na vas podignete ruke i kažete „stani“. Kako bi to bilo?

Ukoliko to ne deluje izvodljivo, pre nego što se sretnete sa osobom sa kojom očekujete neprijatan razgovor, zamislite nekog ili nešto što vas bezuslovno voli i štiti. Povežite se sa tom energijom i emocijom i nosite je u sebi. Zamislite bilo šta ili bilo koga ko za vas predstavlja ljubav i zaštitu – anđela, izmišljeni lik iz stripa, svog oca ili majku, starijeg brata – kako pažljivo prati situaciju i sprema se da interveniše onog momenta kad neko pređe granicu.

Kada ste zaglavljeni za prazničnim stolom i onaj rođak počne sa svojom godišnjom revizijom ponašanja vaše dece, zamislite da ste biolog ili sociolog, koji sa zanimanjem posmatra uzorak. Objektivno uočite uzrok i posledicu komentara ili gesta, posmatrajte osećanja i reakcije koje to izaziva kod vas i kod drugih. To malo objektivnosti bi moglo da vas oslobodi stresnog emocionalnog iskustva.

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments