Zavesa šiške su lagane i jednostavne, ali podižu ceo izgled na viši nivo. Ukoliko se pravilno urade, stajaće svakoj osobi, ali se moraju prilagoditi teksturi kose i obliku lica.

Uz zavesa šiške, na jednostavan način ćete elegantno uokviriti svoje lice kad je ostatak kose podignut, ali ćete unaprediti i opuštene frizure. U nastavku teksta pronađite sve – kako da stilizujete zavesa šiške, da li su dobra odluka i kako da ih stilizujete u toplini svog doma.

Šta su zavesa šiške?

Zavesa šiške su za lice isto što i prave zavese za prozor, ako je verovati frizerima. Ove šiške imaju za cilj da istaknu određene crte lica, kao što su oči ili jagodice. Savršene zavesa šiške stvaraju mekoću i ravnotežu na licu. Bilo da želite da budu duže da biste otvorili jagodice ili da uokvirujete liniju obrva, njihova svrha je da istaknu sve crte lica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zendaya (@zendaya)

Da li su zavesa šiške dobra odluka?

Iako su poželjne, morate prvo da se uverite da li će vam odgovarati. Pre nego što se za njih odlučite, razmislite da li će šiške odgovarati vašem životnom stilu. Mnogi smatraju da je osećaj dlake na licu neprijatan ili bi možda bilo praktičnije da im kosa stoji pozadi. Pored više odlazaka u salon radi skraćivanja šiški, tu je i dodatno održavanje, kao što je pranje kose. Šiške imaju tendenciju da postanu masne jer upijaju znoj, ulje, šminku i SPF sa lica, mada mnogi veruju da vredi imati šiške ukoliko im svakog jutra posvetite 10 minuta.

Kako ih šišati?

Jednostavno rečeno, samo se prepustite profesionalcima. Pre svega, prvo samostalno istražite kako biste se uverili i razumeli šta će vam najbolje odgovarati. Znajte da će se pravi profesionalni frizer prvo konsultovati sa vama, pa tek onda skratiti kosu. Uzeće u obzir vaš oblik i crte lica, teksturu kose, kao i stil života.

Mnogi obično ne znaju kakav oblik lica imaju, te žele određenu frizuru koja im verovatno neće odgovarati. Zato je važno da odvojite vreme i da sagledate sebe, možda napravite grubu skicu svog lica na listu papira i zasenčite uglove i/ili vrh glave da vidite šta vam pristaje. To je odličan način da se pripremite za razgovor sa frizerom i date sebi realnija očekivanja.

Kako stilizovati zavesa šiške?

Ukoliko imate veoma kovrdžavu kosu ili ravnu koja se teško kovrdža, najbolje je da zavesa šiške fenirate i oblikujete dok su još mokre. Preporučujemo da kosu fenirate ravnom četkom, a zatim da koristite okruglu četku, kako bi šiške išle uvis. Ovde se radi o malom nagoveštaju kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih. To su stilovi koji se viđaju i danas, ali u modernizovanoj formi.

Pročitajte i: Frizure Sofie Richie Grainge su uvek šik, a ove su nas posebno osvojile

Za duže zavesa šiške koje padaju po obrazima, najbolje je da koristite srednju do veliku okruglu četku. Neka vam inspiracija bude Claudia Schiffer iz devedesetih. Produvajte šiške napred kako biste povećali volumen, a krajeve fenirajte ka spolja kako biste ih sklonili sa lica. Takođe, možete ostaviti da se šiške osuše prirodnim putem. U ovom slučaju, koristite sprej ili kremu koja će izvući višak vlage. Ovo omogućava da zavese šiške budu slobodne.

Za kovrdžavu kosu je najbolje da pustite šiške da se prirodnim putem osuše jer je to efikasnije i jednostavnije. Za dodatnu definiciju, namotajte ih prstima ili napravite dva pramena dok je kosa vlažna, a zatim ostavite da se prirodno osuše ili koristite difuzor na maloj brzini, pre nego što nežno odvojite kovrdže kad kosa bude potpuno suva.

Kako održavati ove šiške?

Pre nego što isečete svoju kosu, potrebno je da znate dve stvari: redovne posete frizeru su obavezne kako bi dužina šiški uvek bila dobra. Skraćivanje šiški je od suštinskog značaja za maksimalan efekat.

Kako bi zavesa šiške uvek izgledale sveže, suvi šampon je vaš najbolji prijatelj. Suvi šamponi su postali pristupačni i veoma su jednostavni za upotrebu, te ne morate da brinete da ćete u kosi imati prah. Da biste oživeli kovrdžavu i talasastu kosu, perite šiške svakog dana ili svakog drugog.

Pročitajte još i: Letnje frizure u koje ćete se odmah zaljubiti

Naslovna fotografija: instagram.com/margotrobbieofficial

Marija Gavrilović

Comments