Hot topics

Beauty SOS: Kako da suvu kožu učiniš blistavom – po ugledu na Beyoncé i Meghan Markle

#getmotivated: 6 načina da izađeš iz rutine i unaprediš svoj život

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

1/3

Pored glavnih uzroka izostanka menstruacije, trudnoće i menopauze, postoji i niz drugih razloga, zbog kojih može da vam se desi da vam izostane ciklus.

Mensturacija može da izostane ako ste suviše mršavi – mala telesna masa, na granici pothranjenosti, prekida mnoge hormonske procese u telu, pored ostalih i ovulaciju. Prekomerna fizička aktivnost, ekstremni napori prilikom treniranja, povezani sa stresom i mršavšću (problem koji se javlja kod balerina) takođe uzrokuju izostanak menstruacije, kao i neki lekovi, među kojima su i antibiotici i kontraceptivi. Hormonska neravnoteža je međutim, najčešći uzrok izostanka ciklusa, a u ovu problematiku spadaju policistični jajnici, poremećaji funkcije štitne žlezde, prerana menopauza.

Osim uzroka u načinu života i hormonskom poremećaju, postoje i strukturni uzroci, koji se tiču nerazvijenih reproduktivnih organa, ili ožiljaka koji mogu nastati na materici nakon hirurških intervencija.

Devojka1 Zbog čega sve menstruacija može da izostane

Izostanak ciklusa zbog hormona

Policistični jajnici su čest poremećaj endokrinog sistema za vreme reproduktivnog doba i ovde se radi o povišenom nivou muških polnih hormona, a utvrđen je i povišen nivo insulina.

Poremećaji štitne žlezde – preterana ili nedovoljna aktivnost – takođe mogu dovesti do poremećaja u ciklusu, uključujući i izostanak menstruacije.

Benigni tumori na hipofizi pojavljuju se kao još jedan od uzročnika izostanka ciklusa.

Prevremena menopauza se dijagnostikuje kada simptomi meno pauze počnu pre 40 godina, jer je uobičajeno vreme za menopauzu oko pedesete. Prerana menopauza izazvana je promenom hormonske ravnoteže, koja se opet, dešava iz raznih organskih i psiholoških uzroka.

Editors choice