Koliko smo puta čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana? Istina, doručak je važan jer nam donosi neophodnu energiju tokom dana, naročito ako nam je raspored gust. Ipak, koliko god da je doručak bitan, nekada je bolja opcija preskočiti ga, nego jesti nešto nezdravo u jutarnjim časovima. Potrebno je manje od 4 minuta da pripremu zdravog doručka sa izbalansiranim namirnicama. To nas vodi do zaključka da imamo i više nego dovoljno vremena da sebi pripremimo obrok i pojedemo ga kod kuće ili na putu do posla.

U nastavku teksta pogledajte ideje za zdrav doručak, jednostavne i brze recepte koji će postati vaša svakodnevica.

Koliko je zdrav doručak važan?

Za preskakanje doručka, ljudi imaju nekoliko osnovnih izgovora:

– Nisam gladan kada ustanem.

– Na dijeti sam.

– Žurim, nemam vremena.

– Nemam naviku da jedem pre podne, pijem samo kafu.

Ovo nisu relevantni razlozi za preskakanje doručka jer, bilo da žurite na posao ili fakultet, možete da ustanete samo nekoliko minuta ranije i pripremite svoj obrok. Ako već ustajete i pijete jutarnju kafu, onda prosto dok nju pripremate možete da pripremite i doručak.

Nakon buđenja, nivo šećera u krvi koji je našem telu potreban, obično je nizak. Doručak pomaže da se nivo šećera u krvi napuni i tada punimo naš rezervoar energije.

Zdravim doručkom, pre svega štitimo naš organizam i manje su šanse za dobijanje dijabetesa, prekomerne težine ili srčanih oboljenja. Pored toga a opet, pre svega, zdrav doručak sa sobom donosi vitamine, minerale i ostale nutrijete koji su potrebni našem telu.

Još jedan od izgovora je da ujutru niste gladni.

Budite sigurni da nećete izdržati do ručka, već ćete pregladneti, a onda tokom ručka nastupa prejedanje. To je jedan od razloga zašto se gojite…

Ako ste na dijeti, nemojte misliti da će preskakanjem doručka da se desi magija.

Vreme je da sa vama podelimo brze i jednostavne recepte, rasporedite ih od ponedeljka do petka i svakog radnog dana častite svoj organizam zdravim namirnicama. Vikend obično produžimo našu dremku, pa možete da prošetate do najbližeg restorana i doručkujete njihov zdrav specjalitet.

Pročitajte i ovo: Brzi doručak – zdrave i jednostavne ideje

Grčki jogurt u kombinaciji sa najdražim voćem i granolom

Prva asocijacija na voćni doručak je banana i upravo ona je zaslužna za osećaj sitosti, najbolji je izvor skroba i zdravih ugljenih hidrata. Naravno, voće birate sami, ali mi predlažemo banane, kivi, jagode, maline, ananas, breskve ili jabuke.

U kombinaciji sa grčkim jogurtom postaju naš najdraži doručak ili užina.

Sastojci:

– Grčki jogurt

– Voće po izboru

– Granola

Neobičan avokado tost – tvoja nova opsesija

U vašem meniju avokado je sigurno prisutan, a mi smo želeli da vam damo nove ideje i da učinimo vaš doručak zanimljivim i ukusnim. Na integralni tost stavite jaje i avokado, svoje najdraže soseve, balzamiko i čeri paradajz. Ako niste ljubitelj balzamiko sosa, pokušajte sa pesto sosem, ovo će sigurno biti vaš najdraži obrok! Za još bolji ukus neka jaje bude polukuvano kako bi moglo da se razlije po tostu.

Sastojci:

– Avokado

– Integralni tost

– Polukuvano jaje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ‍ (@lowcarb.jenny)

Ovsena kaša je naš treći izbor i za njenu pripremu vam je potrebno najviše vremena – celih 5 minuta!

Ovsene kaše za doručak spadaju u najzdraviju hranu koju možeš da pojedeš. One su veoma hranjive, sadrže beta-glukan koji pozitivno utiče na imunitet, smanjuje holesterol u krvi i smanjuje rizik kod pojave astme kod dece. Kada bi se glasalo šta je to najbolje jesti za doručak, ovsene pahuljice bi bile na prvom mestu! Jednostavan recept za pripremu ovsene kaše oduzima vam samo 5 minuta, a organizam će vam biti zahvalan celog dana. Kako se to ovsena kaša priprema? Potrebno vam je 250ml vode ili mleka i samo malo soli.

Sastojci se ubace u posudu, preliju vodom ili mlekom i mešaju dok ovas ne omeša.

Obogatite svoju ovsenu kašu svežim voćem ili orašastim podovima (bademom, lešnikom) i uživajte u svom doručku!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sam (@bitesbysam)

Naslovna fotografija: instagram.com/klarahamiltonnutrition

Dragana Stojanović 
Comments