Kao što uvodite navike vežbanja da biste ostali u dobroj formi, ili praksu meditacije da biste osnažili svoje mentalno zdravlje, možete razviti i uspostaviti navike za zdrav libido. Imajte na umu da, tokom vremena, sve u vama i vašem telu prolazi kroz promene, pa i vaš seksualni nagon. Svi bismo voleli zdrav libido svakog dana celog života, ali on opada i raste u skladu sa drugim plimama i osekama energije u našem telu i životu. Ako prolazite kroz fazu zastoja i seks je poslednje što vam pada na pamet, a kada imate prilike nedostaje vam raspoloženje, postoje stvari koje možete preduzeti da biste se osećali bolje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Da biste održali zdrav libido praktikujte sledeće:

Cenite vreme koje provodite sami

Briga o sebi i svom zdravlju može se primeniti na razne načine, koji uključuju i zdravlje libida, a uživanje u sopstvenom društvu, odnosno u vremenu koje provodite sami, jedan je od načina. Da biste se osećali dobro u svojoj koži, potrebno je da budete opušteni, a da biste bili opušteni treba da odredite odakle dolazi pritisak i kako da ga umanjite. To ćete najbolje postići provodeći kvalitetno vreme u druženju sa sobom. Radite ono što volite i kombinujte sa onim što znate da treba da radite jer je dobro za vas. Izađite u prirodu, vežbajte, pripremajte sebi zdrave obroke, mirišljavu kupku, čitajte, gledajte omiljenu seriju, vodite dnevnik – to je mentalna pauza koja vam je potrebna da se resetujete, opustite, povežete sa svojim telom i svojim osećanjima. Kada se napunite energijom – i libido raste!

Pročitajte i ovo: Načini na koje ljubljenje doprinosi vašem mentalnom i fizičkom zdravlju

Eksperimenti za zdrav libido

Ne postoji bolji način da stimulišete libido, nego da probate nešto novo. Možda ste prošli kroz stresan i krizni emotivni period, možda osećate da ste se udaljili od partnera, ili ste prekinuli vezu i nemate partnera. Da biste se osećali seksi i poželjno, odnosno, da biste uspostavili zdrav libido, isprobajte sami ili sa partnerom neku seks-igračku, pronađite stimulaciju u erotskom ili pornografskom sadržaju, isprobajte intimnu masažu, eksperimentišite – i uživajte. Šta god da izaberete, ukoliko to radite zajedno sa partnerom, ne samo da ćete održati libido zdravim, već ćete osnažiti i vaš odnos.

Otkrijte šta vam se sviđa, a šta ne

Deo održavanja zdravog libida je i da znate šta vam se dopada, šta vas uzbuđuje, šta vam prija u odnosu na ono u čemu baš i ne uživate, a to ćete otkriti kroz istraživanja i eksperimente. Kada isprobavate nove stvari, možete biti skeptični prema nečemu što će se pokazati kao prijatno i uzbuđujuće, kao i obrnuto. Ali kada znate šta volite i šta hoćete, podelite to saznanje sa partnerom (ako to već niste učinili). Ukoliko imate novog partnera i poverenje i povezanost još nisu formirani, može vam biti neprijatno da kažete šta želite, ali ako ne kažete (ili pokažete), partner neće ni znati. Uvek je bolje prevazići stidljivost i nesigurnost i tražiti ono što vam je potrebno, nego osećati frustraciju zbog toga što partner ne pogađa, ne pada mu na pamet i ne čita vam misli. Zdrav libido uključuje i da se dobro osećate sa svojim željama i potrebama i da umete da ih izrazite, kao i da ih ispunite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Pročitajte i ovo: Odučite se od sramote u vezi sa seksom, orgazam po orgazam

Izgradite poverenje i komunikaciju u vezi

Standard savremenih odnosa je vrlo nizak – prečesto muškarci žele samo dobar seks, a ženama je potrebno da se povežu da bi mogle da imaju dobar seks. Prečesto, muškarci pruže ženema priliku za povezivanje da bi došli do dobrog seksa, a zatim sve ostane samo na tome i žene ostaju povređene. Beznadežna situacija – dok ne nađete nekog sa kim možete graditi odnos zasnovan na poverenju i komunikaciji. To ne znači da ne možete imati zdrav libido ako nemate odgovarajućeg partnera, ali ako ga imate, onda je građenje zdravog odnosa i te kako povezano sa održavanjem nivoa vašeg libida.

Redovno vežbajte

Vežbanje je dobro za psihu i telo iz istog razloga – naprezanje mišića podstiče proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sa višim nivoom hormona bolje se osećate i fizički i psihički. Žene koje redovno vežbaju, pored ostalih benefita, imaju i zdrav libido, zbog redovnog priliva endorfina.

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments