Zdrav san preduslov je zdravog života, ali većini nas san je, nažalost, na poslednjem mestu važnosti. Preči su nam sati na poslu i vreme provedeno sa prijateljima – sve do trenutka u kojem ne osetimo nesnosan umor koji nas spreči da uživamo u stvarima koje volimo. Kako do ovoga ne bi došlo, trebalo bi ozbiljno da shvatimo značaj kvalitetnog sna i obezbedimo sebi uslove za njega. Ukoliko osećate umor, posledice nesanice i niste sigurni zašto ne uspevate da spavate noćima, imamo osam saveta za vas. Pridržavajte ih se redovno, popravite svoj san, i nastavite aktivno da uživate u ostalim sferama života.

U sobi nemojte držati TV

Iako mnogi ljudi imaju običaj da u spavaćoj sobi drže televizor, ovo nije nimalo preporučljivo. Televizija nas dekoncentriše i privlači nam pažnju, i često se desi da umesto da zaspimo na vreme, sate i sate provedemo gledajući film ili seriju do kasno u noć. Ovo zamara naše umorne oči u mraku, i utiče na naše kognitivne procese, te čak i ako zaspimo uz gledanje televizije, naš organizam će nesvesno teže utonuti u san dok u pozadini idu zvuk i svetlo ekrana.

Vežbajte uveče, ali ne neposredno pred spavanje

Vežbanje i istezanje pred spavanje izmoriće i aktivitati vaš organizam na pravi način, ali nemojte vežbati neposredno pred odlazak na spavanje – jer ćete time pojačati rad svog srca, što će vam onemogućiti da lako utonete u san. Dakle, pred sam odlazak na spavanje možete lagano istegnuti telo, ali trening ipak ostavite za nekoliko sati pre spavanja, ili pak trening planirajte kao jutarnju aktivnost koja će vas razbuditi.

Eliminišite izvore svetla

Svetlo vam tokom sna nije potrebno, a ukoliko se nalazite u prostoriji u kojoj ima dosta svetlosti, čak i veštačke tokom noći, predlažemo vam da zamračite sobu. Nemojte spavati u apsolutnom mraku, kako biste ujutru mogli lakše da ustanete na “prirodan način” zajedno sa suncem, ali možete isključiti sve uređaje, sva svetla u stanu, i na prozore staviti tanje, poluprozirne zavese. Na ovaj način blokiraćete neželjene dekoncentrišuće izvore svetla, a opet zadržati malo prirodnosti – koja ne uključuje apsolutni mrak.

Nemojte više puta dnevno dremati

Popodnevna dremka je dobrodošla aktivnost svima koji se puno umaraju, ali previše dremki može “istrošiti” vaš san – i sprečiti vas da dobro spavate tokom noći. U redu je da se tokom dana delimično izmorite i dočekate svoj momenat sna uveče, a popodnevno spavanje trebalo bi da bude jedno, i ne duže od pola sata.

Comments